11 aug. 2020

UTMANINGEN 11 augusti - 1 Sam 4


HÄRLIGHETEN ÄR BORTA

Bibelläsning: Första Samuelseboken 4
Läs bibeltexten här


"Hon kallade pojken I-Kabod, och därför att Guds ark var tagen och hennes svärfar och man var döda, sade hon: "Härligheten är borta från Israel". Hon sade: "Härligheten är borta från Israel, för Guds ark är bortrövad."  (1 Sam 4:21-22 FB)

Filisteerna besegrade israeliterna (vers 2). Israel hämtade då förbundsarken för att tillförsäkra sig segern i nästa slag (vers 3). De räknade med att förbundsarken skulle garantera dem segern (vers 3). Men så blev det inte. Israeliterna blev slagna och led stora förluster. Då Eli, som varit ledare och domare i fyrtio år i Israel, fick beskedet om förlusten föll han baklänges och bröt nacken (vers 18).

 
Allt vad man hade satt sin lit till var borta. Människorna som man hade litat på fanns inte mer. Förbundsarken som man satt sin lit till var borta. Det var då man utbrast "Härligheten är borta" (vers 21-22).

 
Vi sätter gärna vår lit till vissa människor och till våra traditioner och symboler. Ibland kan vi uppleva att allt som var viktigt för oss i vårt kristna liv tas ifrån oss. Människor vi litat på. Yttre former och traditioner. Ibland måste till och med Herren ta bort dessa saker för oss, så att vi ska sätta vår lit till Honom och inte till något annat. 

- Mannakorn att tugga på under dagen: Härligheten finns hos Gud och inte i våra traditioner. I FaderVår ber vi om att Guds namn ska hållas heligt, Guds rike ska komma och att Guds vilja ska ske.
__________________
Innehåll:- Vers 1-4
Filisteerna besegrar Israel
- Vers 5-11
Filesteerna besegrar Israel på nytt. Elis söner dör och Guds ark erövras.
- Vers 12-18
Eli dör då han får budet om filisteernas seger.
- Vers 19-22
Elis svärdotter föder en son


Kommentar:
Efter den första förlusten mot filisteerna hämtade israeliterna Herrens ark till lägret. Detta fyllde israeliterna med nytt mod. Då filisteerna förstod att Herrens ark hade kommit in i israeliternas läger fylldes de av fruktan och utbrast "Ve oss! Vem kan rädda oss från denne mäktige Guds hand?" (vers 7-8). Filisteerna hade hört om alla Guds under i förbindelse israeliternas befrielse från Egypten.


Ibland kan det se ut som om de som inte tillhör Gud har större tro på hans kraft än dem som bekänner sig till Herren. Under Sovjettiden var myndigheterna livrädda för att det skulle komma in Biblar i Sovjet. De måste ha trott att denna bok hade kraft att påverka landet. Ja, kanske till och med att störta Sovjetdiktaturen. Detta samtidigt som de kristna i västvärlden var måttligt intresserade av att läsa Bibeln och kanske hade liten tro på kraften i Guds Ord.


Kapitlet avslutas med orden "Härligheten är borta från Israel. för Guds ark är bortrövad" (vers 22). I andakten ovan talas det om att vi har lätt att bygga vår tro på kristna symboler och sätt att genomföra våra gudstjänster. Men det kan också vara en stark upplevelse av att Herren inte verkar ibland oss som han gjorde förr. I väckelsetider var gudstjänsterna fyllda av liv och hänförelse och nu kanske vi får uppleva att vi sjunger samma sånger, avger samma vittnesbörd, tar till oss av Guds ord på samma sätt. Men ingenting händer! Det kan upplevas som att "härligheten är borta".


Till eftertanke:

- Om vi upplever att härligheten av Guds närvaro är borta, vad kan det bero på?
- Vad kan vi göra för att åter få uppleva Guds härlighet ibland oss?

- Hur är det med vår tro på kraften i Guds ord idag?

Inga kommentarer: