4 aug. 2020

UTMANINGEN 4 aug - Dom 20+21

INBÖRDESKRIG - Dom 20

Bibelläsning: Domarboken 20
Läs bibeltexten här


"Men Israels män vände tillbaka till Benjamins barn och slog dem med svärd, alla i staden, boskapen, ja, allt vad de träffade på. Dessutom satte de eld på alla städer som fanns där."  (Dom 20:48 FB)

Huvuddelen av Domarboken handlar om hur israeliterna får kämpa mot främmande folk runt omkring dem. Men här i slutet av Domarboken är det israeliter som förgör israeliter.


Hur sorgligt är det inte att höra om hur kristna kämpar mot varandra. Historiskt sett ofta med dödlig utgång. Till exempel kampen mellan katoliker och protestanter i Europa under 1600-1800-talen. Dopfrågan är en annan fråga där kristna har försökt kämpa ned varandra.


Också i våra dagar ser vi hur kristna står upp mot varandra och försöker förgöra varandra även om det inte sker genom att vi dödar varandra.


Det betyder inte att vi inte får ha olika uppfattningar. Paulus skriver: "Partier måste finnas bland er, för att det skall visa sig vilka det är som håller provet." ( 1 Kor 11:19). Vi måste ha olika uppfattningar. Det är viktigt att stå upp mot irrläror och bibeltexterna går verkligen hårt åt dem som försöker sprida falska läror i församlingen.


Men då kristna står upp emot varandra och försöker förgöra varandra, då är vi tillbaka i situationen från Domarboken kapitel 20. Man sa om de första kristna "Se, hur de älskar varandra". Man kan säga om olika kristna grupperingar idag: "Se hur de hatar varandra."


Då vi har kommit så långt, då har Satan verkligen fått oss dit han vill, att kämpa mot fel fiender. Vi har en gemensam fiende: allt ont som finns i denna värld. "Ty vi strider inte mot kött och blod utan mot furstar och väldigheter och världshärskare här i mörkret, mot ondskans andemakter i himlarna." (Ef 6:12)

- Mannakorn att tugga på under dagen: "Ty vi strider inte mot kött och blod utan mot furstar och väldigheter och världshärskare här i mörkret, mot ondskans andemakter i himlarna."
_______________
Innehåll:
Benjamins stam ställs till svars för gruppvåldtäkten som ledde till kvinnans död. Benjamins stam vägrar att lämna ut de skyldiga och de övriga stammanrna går till angrepp mot Benjamins stam och besegrar Benjamin.


Kommentar:

Uttrycket "från Dan till Beer-Sheba" (vers 1) återkommer flera gånger i Gamla Testamentet, Med det uttrycket menar man hela Israel. Dan var den nordligaste staden och och Beer-Sheba den sydligaste i Israel.

Inbördeskriget var en konsekvens av att Benjamins stam ställde sig på förövarnas sida och vägrade lämna ut dem som våldtagit och mördat i föregående kapitel. Hela Israel går till angrepp mot Benjamins stam. I anfallet mot Benjamin användes samma taktik som Josua använde mot Ai (Jos 8).

Då vi läser kapitlet får vi intrycket att hela Benjamins stam utrotades, men stammen repades sig tydligen för vi får längre fram i historien möta personer från Benjamins stam som fick stor betydelse i Israels historia:
- Saul, Israels förse kung (1 Sam 9:21)
- Drottning Ester (Ester 2:5-7)
- Apostelsen Paulus (Rom 1:1)


Till eftertanke:
"Ty vi strider inte mot kött och blod utan mot furstar och väldigheter och världshärskare här i mörkret, mot ondskans andemakter i himlarna."
- Vilka konsekvenser får denna bibelvers för verksamheten i våra församlingar? 
- Vilka konsekvenser för denna bibelvers för mig personligen?



EN NY BÖRJAN - Dom 21

Bibelläsning: Domarboken 21

Läsbibeltexten här


 "Sedan vände de tillbaka till sin arvedel och byggde åter upp städerna och bosatte sig i dem. Samtidigt begav sig Israels barn därifrån, var och en till sin stam och sin släkt. De drog bort därifrån, var och en till sin arvedel."  (Dom 21:23-24 FB)

Efter en fruktansvärd period av stridigheter och dödande avslutas Domarboken med en ny början, en ny start.

Den nya starten är kännetecknande för det kristna livet. Det handlar om att återvända till källan för det kristna livet, Jesus. Det handlar om att börja på nytt.

Det kristna livet börjar med pånyttfödelsen. En ny början. Men det räcker inte med att ha börjat på nytt en gång i tiden för länge sedan. Vi måste fortsätta att leva i det nya livet. Så många saker i livet får oss att tappa fokus på vad som är viktigt och vad som är mindre viktigt.

Men nu är det dags att börja på nytt. En ny början. En tid av återuppbyggnad av det som har fallit samman. Nu är Guds tid.

Så här brukade vi sjunga förr i världen: "Börja om än en gång i mitt liv, börja om än en gång i mitt liv. Jag vill formas av Dig, av Ditt heliga bud! Gör mitt liv,till ett redskap för Gud".

Nu är det kanske dags att sjunga det igen.

- Mannakorn att tugga på under dagen: Börja om än en gång i mitt liv.
________________
Innehåll:
Benjamins stam återupprättas. En hel stam får inte utplånas ur Israel (vers 17). De få återstående manliga benjaminterna tar sig hustrur i Jabesh i Gilead.

Kommentar:
Benjamins stam var att på väg att utrotas och de övriga israeliterna hade lovat Gud att inte ge någon av sina döttrar till Benjamin (vers 7).

Man löste det problemet genom att angripa invånarna i Jabesh i Gilead för att de inte deltagit i kampen mot Benjamin. Där tog man 400 jungfrur till hustrur åt Benjamins stam. Dessutom uppmanade man Benjamiterna att röva bort varsin hustru från Shilo under en stor Herrens högtid. Man tyckte att man på det sättet kom undan sitt löfte till Gud. Man hade ju bara lovat att inte ge någon av sina döttrar åt Benjamin, men om Benjamins stam rövade bort dem så var det ju inte att ge bort sina döttrar.

Där slutar Domarboken. Man våldtar, dödar sina egna och manipulerar för att komma runt de löften man givit till Gud. Hur kunde det gå så illa? Svaret finner vi i den sista versen i Domarboken "Var och en gjorde vad han själv ansåg vara rätt" (vers 25).

Men man glömde inte bara vad Gud hade sagt, man glömde bort Herren själv. Guds förbundsark som under hela ökenvandringen varit tecknet på Guds närvaro nämns bara en enda gång under hela den tid som Domarboken avhandlar (Jos 20:27).

Till eftertanke: 
Jämför likheter och olikheter med vår tid jämfört med situationen i Domarboken.

Kapitlet innebär också en ny början.
- Vad skulle en ny början innebära för dig?

Inga kommentarer: