23 aug. 2020

UTMANINGEN 23 aug - 1 Sam 16 + 17

VAD FINNS I DITT HJÄRTA? - 1 Sam 16

Bibelläsning: Första Samuelsboken 16
Läs bibeltexten här

"Men HERREN sade till Samuel: "Se inte på hans utseende och på hans resliga gestalt, ty jag har förkastat honom. Ty det går inte efter vad en människa ser. En människa ser det som är för ögonen, men HERREN ser till hjärtat."  (1 Sam 16:7 FB)

Saul hade förbrukat sina möjligheter att fortsätta vara kung över Israel. Gud sände då Samuel till Ishai för att Samuel skulle kröna en av Ishais söner till ny kung. Då Samuel fick se Eliab, en av Isais söner, tänkte han: "Det är säkert HERRENS smorde, som står här inför HERREN." (vers 6)


Men Herren tillrättavisar Samuel och säger att vad det egentligen handlar om är vad som finns i hjärtat och inte hur man ser ut. (vers 7)


Vi har så lätt att bedöma varandra till det yttre. Och vi gör vad vi kan för att framstå så bra som möjligt. Vi vill gärna att andra ska tycka att vi är bättre än vad vi egentligen är.


Men även om vi skulle lyckas framstå på ett fördelaktigt sätt i det yttre och i det vi gör, ser Herren mycket djupare än så. Han ser vad som finns i hjärtat. Han ser våra innersta motiv för våra handlingar.


Det är bättre att vara äkta inombords och bli godkänd av Gud, än att framstå fördelaktigt för att bli applåderad av människor. 

- Mannakorn att tugga på under dagen: Vad finns i mitt hjärta?
 ________________
Innehåll:
Herren sänder Samuel till Ishai för att smörja en ny kung över Israel. Den ene efter den andre av
Ishais söner träder fram, men Herren säger att det inte är den rätta. Till slut skickar Ishai efter sin yngste son David, som vallade fåren. Herren säger "Han är det, honom skall du smörja" (vers 12).

Kommentar:
Då Gud ber Samuel att gå och smörja en ny kung, blir Samuel orolig. Han tänkte att om Saul visste att han var på väg att smörja en annan kung skulle Saul döda honom (vers 2). Men Herren säger till Samuel att han ska ta med sig en kviga till Betlehem för att offra till Herren. Där ska han inbjuda Ishai till offret. Därefter ska Samuel få ytterligare instruktioner av herren (vers 3).


Ishai kommer till offerplatsen tillsammans med sina söner och då Samuel ser Eliab tänker han att det måste vara den som Herren vill utse till ny kung. Men Herren säger att det inte är Eliab som ska bli kung (vers 7). Den ene efter den andre av Ishais söner träder fram och Herren säger om var och en det inte är han som ska bli kung. Sju söner kommer fram och Herren säger om var och en "Herren har inte utvalt honom heller" (vers 8).

Samuel frågar Ishai om han inte har några fler söner. Ishai svarar att han har en son till, den yngste som vaktar fåren. Samuel ber Ishai hämta sin yngste son och då Samuel får se David säger Herren "Gå fram och smörj honom för han är det" (vers 12). Samuel smörjer David och Herrens Ande kommer över David (vers 13).

Under tiden har Guds Ande vikit från Saul och han plågades av en ond ande (vers 14). För att lindra de plågsamma anfallen av den onde anden behövde Saul någon som kunde spela harpa för att lindra angreppen, och någon av Sauls tjänare hade hört om David som var duktig att spela harpa (vers 18). På så sätt kom David till Saul.

Fastän Davids uppgift bara var att vakta fåren hade han gjort sig känd som duktig musiker. Dessutom visste man att han var en djärv och duktig stridsman och en begåvad talare (vers 18). Att David var en god musiker visade sig sedan i alla de psalmer han skrivit, där han också hämtat inspiration från sin tid som fårvaktare (Se den 23:e psalmen om den gode herden). 

Att bli smord var ett uttryck för invigning till tjänst. David, som Herrens smorde, är också en förebild till Jesus, Davids son (Matt 20:30; 21:9).

Till eftertanke:
Idag lägger människor stor vikt på utseendet. Man lägger stora pengar på att "skönhetsoperera" sig, och man lägger mycket tid för att bygga upp stora muskler. Men Gud låter sig inte imponeras av det yttre. Han ser vad som finns i hjärtat.
- Vad ser Gud då han ser in i ditt hjärta idag?



DAVID OCH GOLIAT - 1 Sam 17

Bibelläsning: Första Samuelsboken 17
 Läs bibeltexten här

"David svarade filisteen: "Du kommer mot mig med svärd och spjut och lans, jag kommer mot dig i HERREN Sebaots namn. Han är Gud för Israels här som du har hånat."  (1 Sam 17:45 FB)

Goliat stod varje dag och hånade och utmanade någon från Israels här att slåss mot honom, men ingen vågade. Då kom David för att lämna lite mat till sina bröder som ingick i Sauls här. 

David antog genast utmaningen att kämpa mot Goliat (vers 32). Först satte man på honom Sauls rustning, men den var för tung och obekväm. David gick mot jätten Goliat utan något skydd, endast med sin slunga och några stenar.
David satte inte sin tillit till mänskliga resurser, utan litade på att Gud skulle rädda honom som så många gånger förr (vers 37).


Hur är det med oss? Litar vi så mycket på våra mänskliga resurser så att Gud inte kan ge oss seger i den andliga kampen? Eller står vår enda tillit till Gud och hans övernaturliga hjälp? Guds vapenrustning består inte av mänskliga vapen: "Tag därför på er hela Guds vapenrustning, så att ni kan stå emot på den onda dagen och behålla fältet, sedan ni fullgjort allt"  (Ef 6:13)

"De vapen vi strider med är inte svaga utan har makt inför Gud att bryta ner fästen. Ja, vi bryter ner tankebyggnader" (2 Kor 10:4) 

- Mannakorn att tugga på under dagen: Var har jag min tillit? Till mig själv, mänskliga resurser eller till Gud?
________________
Innehåll:
David besegrar Goliat


Kommentar:
Då israeliterna många år tidigare skulle gå in i löfteslandet skickade de in spejare i landet. Spejarnas rapport var att människorna i det landet var som jättar och de själva kände sig som gräshoppor (4 Mos 13:32-34). Resultatet var att israeliterna inte vågade gå in i landet, utan vände tillbaka till öknen och levde där i en hel generation.

Goliat var antagligen en av dessa jättemänniskor, han var ca tre meter lång.  Goliat kanske såg på David som en liten gräshoppa. Men David var inte rädd. Goliat hade hånat Israels Gud och David var övertygad om att Herren inte skulle tolerera det. David var övertygad om att det inte var en kamp mellan en jätte och en liten pojke, utan att "striden är Herrens" (vers 47).

Efter Davids seger mot Goliat började filisteerna fly och blev besegrade av israeliterna.

Till eftertanke:
Det ser ut som om Guds kraft visar sig mest då vi inte själva har några möjligheter att klara oss. Mänskligt sett hade inte David någon chans att besegra Goliat, men då våra resurser är uttömda då finns det plats för Guds kraft. Så länge vi tror att vi kan klara oss själva med mänskliga resurser, så får vi försöka göra det. Men i vår svaghet, eller brist på resurser, får vi lägga problemen i Guds händer.
- Ge fler exempel på sådana situationer ifrån Bibeln.
- Har du själv upplevt en situation då Herren griper in och en "omöjlig" situation får sin lösning?

Inga kommentarer: