1 jan. 2009

"Lugnt" nyårsfirande med många dödsoffer

Dagligen får vi i media rapporter om oroligheter i Israel och i Gaza. Krigshandlingar och självmordsbombare.Vi upprörs, med rätta, av alla oskyldiga som drabbas av andra människors handlingar.

Men det verkar vara svårare att se att också i Sverige dödas, lemlästas och misshandlas många människor på grund av alkohol och andra droger. Israel försvarar sina angrepp med att Hamas har skjutit in 10.000 granater och missiler in på Israelikt område. Men det verkar som om väldigt få är beredda att "försvara" Sverige mot alkoholen som skördar offer i Sverige.

Det anses som normalt och socialt accepterat att dricka sprit i förbindelse med fester. Det vore väl OK om det bara vore de som drack som drabbades, men alla oskyldiga trafikoffer, misshandlade kvinnor, män och barn som drabbas. Vem skyddar dem?

Bloggaren jj.n kommenterar detta i sin blogg: Han skriver:
"Annars så är det ett märkligt konstaterande att det på många ställen står att nyår var så lugnt...
Men ärligt talat är inte detta på gränsen till krigsrubriker?
-Året inlett med mord och raketskador
-12-åring fick raket i ansiktet
-En död i lägenhetsbrand
-17-åring svårt misshandlad
-35-åring knivmördade sin far
-Man knivmördad i Visby
-Brand i centrala Åseda
-Häck i lågor
-Året inlett med mordraketskador
-Hälften av alla ungdomar dricker alkohol på nyår.
Den sistnämnda rubriken är ju en orsak till de problem som uppstår på nyår och kombinerat med raketer så är det inte någon slump att man läser mer om bränder än efter en vanlig helg. Inte ens kylan verkat ha påverkat problemen...
Jag är och förblir trött och less på den osannolika acceptans för alkohol och i viss mån raketer, även om det sistnämnda får mer kritik numera än innan, som finns i dagens samhälle, trots alla problem det skapar även om man låter bli att räkna in de som har faktiska missbruksproblem. Uppenbarligen kan man fira på andra sätt på andra ställen i världen..."1 kommentar:

Anonym sa...

brinner det i häckar nu också!