12 jan. 2009

Våldsvåg mot Israelsympatisörer

KAMPER: Det kom til harde sammenstøt mellom motdemonstrantene og politiet på Karl Johans gate i Oslo torsdag kveld.
Foto: Stian Lysberg Solum, Scanpix

Den senaste tiden har det utbrutit en våldsvåg mot människor som visar förståelse för Israel.

Norske DagenMagazinet:
Gatekrig i Oslo sentrum
En fredelig støtteerklæring for Israel utviklet seg til en real gatekrig i Oslo torsdag kveld. Rasende demonstranter gikk løs på israelsvenner og politi.

Ekstreme islamister i Norge oppfordrer til voldsbruk
Det fastslår Politiets sikkerhetstjeneste (PST) i en rapport publisert 8. desember. Rapporten er i utgangspunktet gradert, men det er lagt ut en ugradert kortversjon på PSTs nettsider. DagenMagazinet bringer utdrag her.

Världen i dag:
Hatattacker mot Helsingborgs synagoga
Judiska församlingen i Helsingborg angreps natten till trettondagen med en brandbomb.– Det känns vidrigt, säger Ulf Cahn och undrar vad som har hänt med hans uppväxtstad.

Dagen:
Stödmanifestation för fred i Israel i Citykyrkan
Stödmanifestationen ”En eftermiddag för fred och i solidaritet med Israel”, på söndagen i Stockholm, arrangerades av Samfundet Sverige-Israel och Svensk Israelinformation. Ungefär 600 personer deltog i mötet. Utanför Citykyrkan där manifestationen ägde rum, fanns ett massivt polisuppbåd då ett 60-tal motdemonstranter hade samlats utanför lokalen. Efter drygt en halvtimma avfyrades en smällare varpå polisen motade bort motdemonstranterna.

Synagogor vandaliserade i Chicago
Minst tre synagogor har vandaliserats i Chicago och antiisraeliska budskap har sprejats på byggnaderna.
Händelserna, som inträffade tidigt i lördags morse amerikansk tid, kom som ett svar på en manifestation på fredagen till stöd för Israel. Ögonvittnen berättar att budskap som "Död åt Israel" och "Befria palestina" målats på synagogornas fasader. Brottet utreds för tillfället av polisen och kan vid en närmare prövning komma att falla under den amerikanska hatbrottslagstiftningen, skriver nyhetsbyrån JTA.
Förra veckan fick en judisk skola i Chicago ta emot ett bombhot via mejl som också riktade sig till andra judiska institutioner.

Inga kommentarer: