14 jan. 2009

Vad har du fått?

( Örnäsets kyrka Foto: Gert Lundström) Det är tidigt söndag morgon. Om några timmar börjar avslutningsgudstjänsten i den ekumeniska vinterveckan i Luleå 2009. Veckan har innehållit många olika slags samlingar: bönemöte, bibelstudium, cafékväll, pastorssamling, mansfrukost och gudstjänster.

I går kväll talade Rut i Pingstkyrkan occh i dag ska jag tala i Örnäsets kyrka.
Frikyrkofolket och medlemmar från olika församlingar i Svenska kyrkan kommer säkert att närvara. Dessutom kommer det att vara ca 70 konfirmander i kyrkan.

Episteltexten är hämtad från Efesierbrevet 1:7-14:
"7 I honom är vi friköpta genom hans blod och har förlåtelse för våra synder på grund av den rika nåd 8 som han har låtit flöda över oss, med all vishet och insikt. 9 Han har låtit oss få veta sin viljas hemlighet, enligt det beslut som han hade fattat i Kristus, 10 den plan som skulle genomföras när tiden var fullbordad: att i Kristus sammanfatta allt i himlen och på jorden. 11 I honom har vi också fått vårt arv, förutbestämda till det av honom som utför allt efter sin vilja och sitt beslut, 12 för att vi som har vårt hopp i Kristus skall prisa hans härlighet och ära. 13 I honom har också ni, sedan ni hört det sanna budskapet, evangeliet om er frälsning, ja, i honom har också ni, sedan ni kommit till tro, tagit emot den utlovade helige Ande som ett sigill. 14 Anden är en handpenning på vårt arv, att hans eget folk skall förlossas, för att hans härlighet skall prisas."(Från Folkbibeln.com)

Det talas om att vi
-är friköpta (är betyder att det är något som håller på just nu)
-har förlåtelse
-har fått ett arv
-har fått vi frälsning
-har fått den Helige AndeDet står inte att vi ska få allt detta. Det står att vi har allt detta.

Det är skillnad på ska och har. Ska är något som gäller före, har är något som gäller efter.


Före julen kanske vi hoppades att vi skulle få något speciellt. Vi kanske till och med bad om det genom att skriva det i en önskelista. Om vi sedan fick det vi önskat, så är det inte längre något som vi ska få, det är något som vi redan har.

Det är skillnad på vad som gäller före julen och efter julen.
På samma sätt är det skillnad på det som händer före Kristus och det som hände efter Kristus.

Vid vår julklappsutdelning hemma var Daniels flickvän inte med. Hon var hos sina förädrar. Vi hade köpt en present till Jessica. Daniel fick den med sig hem till Norge för att ge den vidare till henne. Från vår sida sett hade hon redan fått presenten. Den var hennes. Men det visste inte hon och hon hade inte tagit emot den.

Sedan vet vi inte riktigt vad som hände. Kanske Daniel glömde bort att lämna fram den omedelbart. Kanske var det så att hon hittade presenten några dagar senare och såg att den var till henne. Den hade varit hennes en längre tid, men hon hade inte haft någon glädje av den, för hon hade inte tagit emot den. Men så snart hon fick kunskap om att det fanns en present till henne, kunde hon ta emot det som egentligen redan var hennes. Efter några dagar ringde hon och tackade för presenten, och då visste vi att hon tagit emot den.

Vet du om att du är friköpt?
Vet du om att det finns förlåtelse för dig?
Vet du om att du har fått ett arv?
Vet du om att Jesus dog för att ge dig frälsning?
Vet du om att du har fått den helige Ande?

Då vi förstår det, kan vi öppna vårt hjärta och ta emot det som Jesus redan gett till oss. Det ber Paulus om i bönen som kommer omedelbart efter dagens text:
"Jag ber att era hjärtan skall upplysas, så att ni förstår vilket hopp han har kallat er till och hur rikt på härlighet hans arv"(Ef 1:18 FB).

Och då jag förstår att Gud redan gett det, och att det var till mig, kan jag sluta hoppas att jag ska få det, och börja tacka för att jag redan fått det.

peppebaron
www.rupeba.se

Inga kommentarer: