20 juni 2011

Politisk trolöshet och teologisk förvirring

Stanley Sjöberg går i sin veckokrönika i Hemmets Vän till angrepp på den uttunnade ideologin/teologin både inom KD och inom Kyrkan.
"Inom Svenska Kyrkan finns många församlingar med präster och diakoner som är troende och trosfasta i sin bekännelse till Jesus. De berättar ofta om hur biskoparnas inställning till tro och etik är helt främmande för den andlighet som finns i församlingarna. Den svenska Pingströrelsen befinner sig i förändring. "Pastorsakademin" utbildar dem som är föreståndare. I materialet som studeras uppmanas pastorerna att studera den "teologi" som sammanställts av professor Samuel Byrskog vid Lunds Universitet. Han är känd för sitt samarbete med komikern Jonas Gardell och var faktagranskare med ett aktivt stöd till boken "Om Jesus".
Tillsammans med Jonas Gardell sammanställdes den hånfulla kritik och djärva hädelse som med exempel från historiens förakt inför Jesus, tog avstånd från de värderingar som tillhör Nya testamentets vittnesbörd om Jesus. Den bibliska historien skrivs om för att anpassa sig till en komikers behov av skratt som bekräftelse.
Professor Samuel Byhrskog medverkade också till att Jonas Gardell blev hedersdoktor i teologi vid Lunds Universitet. Nu är han vägledande för pingstpredikanter. Många ser igenom falskheten, men risken finns att ytligheten kommer att påverka ungdomsarbetet och gudstjänsternas predikoinnehåll."

Läs mer>

Inga kommentarer: