16 juni 2011

Ship to Gaza gör nytt försök med konvoj

Runt midsommarhelgen avseglar en ny fartygs-konvoj med Gaza som mål.
Mikael Löfgren, pressansvarig på Ship to Gaza, uttalar sig i Världen idag:
"Blockaden är illegal och inhuman, det håller hela världssamfundet med om, och vi vill göra något åt det."

Men jag frågar mig är det verkligen något som hela världssamfundet håller med om. Och jag undrar också vad det verkliga syftet är med Ship to Gaza. Det finns fyra FN-kontrollerade gränsövergångar från Israel där man släpper igenom allt utom vapen. Dessutom är numera gränsen till Egypten öppen.

Lisa Abramowicz, generalsekreterare för Svensk Israelinformation, är mycket kritisk mot Ship to Gaza. Hon citeras i Världen idag och säger: "Det här är enbart en politisk manifestation som framför allt stöder Hamas."
Världen idag skriver:
"Att syftet med fartygs-konvojen skulle vara bistånd till befolkningen i Gaza ifrågasätts av Lisa Abramowicz.
– All form av humanitär hjälp släpps in via fyra gränsövergångar och både FN och EU säger att det är möjligt att få in allting utom vapen och icke projektbaserat byggnadsmaterial. Gränsövergången till Egypten är nu också öppen, så det stämmer inte att säga att Gaza är blockerat.
Tillväxten är stark i Gaza, under förra året 15 procent, och enligt Lisa Abramowizc pågår ett 130-tal projekt för bland annat skolbyggen, vatten och avlopp och varor från Gaza får också exporteras.
– När man tänker på situationen i den omgivande regionen med uppror som brutalt slås ned är det rent nys att hävda att man agerar av humanitära skäl, säger hon.
– Invånarna i Gaza har en svår tillvaro, inte minst på grund av Hamasregimen,  men de har ingen brist på konsumtionsvaror. Varför inte ta fartygen till Benghazi i stället? Det viktigaste syftet verkar vara att demonisera Israel.
"

Inga kommentarer: