17 juni 2011

rupebas morgonkoll den 17 juni

Kraftig minskning av antalet frikyrkoförsamlingar
Sändaren - "Antalet församlingar fortsätter att minska i snabb takt, men medlemstappet för frikyrkorna har bromsat upp den senaste femårsperioden.
Det visar en studie gjord av Öyvind Tholvsen, ledare för Evangeliska frikyrkans församlingsprogam
."

Religiös beröringsskräck i Sverige
Hemmets Vän - "Idag firar eleverna på Svaleboskolan i Veberöd i Skåne sin skolavslutning. För första gången hålls den inte traditionsenligt i kyrkan, det har rektorn beslutat. Men föräldrarna och kyrkohedern ordnar ändå en samling i kyrkan efter skolavslutningen, trots invändningar från rektorn."

Pluralism typiskt europeiskt
Världen idag - "Det strider inte mot Europa­konventionen att ha krucifix på väggarna i offentliga skolor. Så blev det entydiga utslaget när dom den 18 mars föll i målet Lautsi med flera mot Italien. Europa­domstolens stora kammare upphävde därigenom det ställningstagande som en lägre instans gjort 2009 och som, till skillnad från det nya, fick mycket uppmärksamhet i Sverige."

Tacka nej till statliga bidrag!
Dagen - "Den debatt som följde Kalla Faktas "granskning" av Frälsningsarmén visar att generella statliga bidrag hotar religionsfriheten och kyrkornas rätt till egna åsikter. Därför bör kristna trossamfund i detta läge säga nej till bidragen."

Inga kommentarer: