21 aug. 2015

Kyrka på ett gungfly

Domprosten i Stockholm Hans Ulfvebrand, har väckt stor uppståndelse med sina uttalanden om Bibeln. I en artikel i Dagen säger Ulfvebrand bland annat att Jesus inte är den enda vägen till Gud och att det inte är Jesus som har påstått detta utan evangelisten Johannes som lagt dessa ord i Jesu mun.

Om nu Dagen har citerat domprosten på rätt sätt innebär det att domprosten menar att det som Bibeln påsåt att Jesus har sagt, har Jesus i själva verket inte sagt. Det skulle vara ett påhitt av Johannes.

Med en sådan utgångspunkt blir hela grunden för den kristna tron, Bibeln. ett gungfly.
- Finns det något i Bibeln som vi kan tro att Jesus har sagt?
- Eller har de olika evangelisterna hittat på alltsammans?
- Och om det bara är en del av bibelorden som är påhittade av välmenande författare, vilka bibelord kan vi lita på och vilka kan vi bortse från?
- Ska var och en sitta hemma och skala bort de bibelord som man inte tycker passar i den gudsbild, man tycker Gud borde ha?
- Eller kommer Svenska Kyrkan att ge ut en vägledning om vilka ord man kan lita på?

Vem orkar komma till kyrkan för att höra utläggningar av bibelord som den predikar inte ens tror på själv? Vem vill komma till kyrkan och lyssna på meningslösa uttalanden som evangelisterna har hittat på själva?

Hela problemet med en sådan utgångspunkt blir ju att Guds ord inte längre är Guds ord, utan människoord som olika författare komponerat på egen hand utan sammanhang med sanningen.

Vi kan naturligtvis ha olika uppfattningar om många saker i Bibeln, men om vi inte längre tror att det är Guds Ord, så blir utgångspunkterna så olika så det är frågan om samtalet blir meningsfullt.

Jag tycker man kan höra ekot av vad den gamle ormen en gång sa i Lustgården "Skulle Gud ha sagt..?"

/PB

Inga kommentarer: