15 apr. 2018

Tidig söndagsmorgon i Riga den 15 april

Veckorevy från min högst personliga utkikspunkt på livet

Veckan började med en två-dagars, åttio mil lång rundresa i Sverige där vi besökte några av våra fantastiska officerare. Det är uppmuntrande att möta unga människor som vill något och som brinner för något. Gud välsigne dem.

Mycket tidigt på fredagsmorgonen reste vi iväg till Lettland. Efter en del sammanträden hade vi på fredagskvällen den fjärde samlingen i vår soldatförberedelsekurs på Riga första kår. Ämnet för dagen var Frälsningsarméns femte trosartikel: "Vi tror att de första människorna skapades i ett tillstånd av oskuld, men genom deras olydnad förlorade de sin renhet och salighet och som till följd av deras fall har alla människor blivit syndare, totalt fördärvade, och som sådana med all rätt föremål för Guds vrede."

Vi fick många intressanta samtal om vad som är synd och de fiender vi har i kampen på synden: djävulen, världen och köttet. Vad menar vi med synd? Vad menar vi med världen? Vad menar vi med köttet? (Den dramatiska bilden om syndafallet ingår i det kursmaterial vi använder i kursen.)

På lördagen medverkade vi i gudstjänsten på Riga andra kår. Vi bidrog med musik, minitrumpet och piano, och vi predikade om att alla våra beslut bidrar till att forma dem vi är och då vi misslyckas får vi en möjlighet att börja om genom att fatta riktiga beslut. Riga andra kår inbjuder till gudstjänst två gånger i veckan och samlar runt hundra personer varje gång. En stor del av mötesbesökarna är hemlösa.

Före mötet på lördagen fick vi möjlighet att åka ut till Jurmalastranden för en långpromenad (Se bilden). Lettland har milsvidda stränder både på västkusten och inne i Riga bukten. Jurmala är känt som ett semestertillhåll för partifunktionärer under Sovjettiden. Stränderna är bland Europas bästa. Om de bara haft samma klimat som Spanien...

På mötet på Riga andra kår fick vi också träffa Norm och Isabel Beckett (Se bilden), två officerare från Australien som var
ansvariga för Lettlands officersskola under de år vi var ledare där. Det var fem år sedan vi såg dem sist och mötet med dem väckte många fantastiska gemensamma minnen vi fick dela med varandra under lunchen.

Idag är det söndag och på förmiddagen har vi ansvar för gudstjänsten på Riga första kår. Efter gudstjänsten är det som vanligt "fellowship", det vill säga kaffe och samtal kring borden. Då vi är färdiga med det äter vi pizza med kårnämnden innan vårt kårnämndssammanträde.

På eftermiddagen inbjuder vi alla som vill vara med till en bönepromenad genom Riga, där vi kommer att be för skolorna, kommunförvaltningen och kyrkorna i staden. (Se bilden och träna din lettiska. Bibelordet är från Jer 29:7)

Sedan är det snart dags för en ny vecka. Jag ber att du ska få uppleva en välsignad vecka.
Peter Baronowsky

Inga kommentarer: