28 apr. 2018

Växande intresse för mikrochip i handen

Göran Jacobson i Inblick
Trots att många fruktar att den nya tekniken med ett inopererat mikrochip i handen är inledningen på en ny tidsålder och en föraning om Bibelns varningar för att sätta Vilddjurets märke i pannan eller på handen, så låter alltfler svenskar operera in ett sådant chip, mellan tummen och pekfingret i ena handen. Bra eller dåligt? Ja, här går meningarna verkligen isär.

Mikrochipet är inte större än ett riskorn och opereras in med hjälp av en grov kanyl i ena handen, mellan tummen och pekfingret. Intresset för ett sådant chip är minst sagt lavinartat i vårt land. På knappt ett år har antalet svenskar med ett mikrochip i ena handen mer än tredubblats.

Tanken med mikrochipet är att det ska kunna ersätta saker som elektroniska passerkort, körkort, id-brickor och kort i kollektivtrafiken. Chipet ska även ersätta alla lösenord och koder som vi använder oss av varje dag. Många personer låter därför lagra personlig information på sitt inopererade mikrochip i handen. Vissa utnyttjar även möjligheten till att kunna låsa upp sin mobiltelefon bara genom att lägga den mot handen. Spellistor på Spotify, mejladresser och inloggningsuppgifter till sociala plattformar som Facebook, Instagram och Twitter är annan data som kan lagras på chipet.
Rent praktiskt är själva tanken med mikrochipet att bäraren ska få ”en egen digital röst”. Till exempel ska personen med chipet i handen inte behöva använda sig av ett passerkort för att låsa upp en dörr. Intresset är stort och på knappt ett år har antalet svenskar som låtit operera in ett chip i handen ökat från ett knappt tusental till 3 500.

Tekniken är ännu så länge i sin linda och inte fullt utbyggd, vilket gör att många känner tveksamhet inför ett sådant chip.  Många, främst inom frikyrkligheten, fruktar även att den nya tekniken med ett inopererat mikrochip i handen är inledningen på en ny tidsålder och en föraning om Bibelns varningar för att sätta Vilddjurets märke i pannan eller på handen.
Företagen som är verksamma inom denna bransch vädrar dock morgonluft och ser en mycket expansiv utveckling framöver.

Läs mer HÄR.

Inga kommentarer: