26 nov. 2020

BERÄTTELSEN OM BIBELHELGERNA I VALLERSVIK

(Bilden: Vallersvikskyrkan som den såg ut på den tiden)

Det var 1975 som Rut och jag blev "drabbade" av Gud. Vi såg livet bryta ut i många ungdomar under den karismatiska väckelsen. Ungdomar som ofta var yngre än vi själva. Efterhand växte det fram en längtan även hos oss som ledde fram till våra personliga genombrott under januari 1975.

Bibelhelgerna började långt innan vi kom med. Hungern efter Guds Ord och att få uppleva mer av Herren var enormt stor. Det var nog flera nyckelpersoner som talade på de bibelhelgerna, men jag tror det handlade mest om David Kjellgren och Helge Bergström. Man samlades normalt på en kursgård över en helg. Platser som vi hörde talas om var Timmernabben på småländska ostkusten och Smålandsgården i Örserum mellan Tranås och Gränna.

Den första Bibelhelgen som någon av oss deltog i var under andra hälften av 1970-talet. David Kjellgren bad Rut följa med till Timmernabben och spela piano under en bibelhelg. David gjorde det mesta med omsorg. Det var mycket lovsång under Bibelhelgerna och det räckte inte med att den som satt vid pianot kunde spela piano. Lika viktigt var det att den som spelade piano kunde "flyta med" i det andliga skeendet under samlingarna. 

1978 inbjöd Templet i Göteborg till en Bibelhelg i Vallersvikskyrkan söder om Göteborg. Ursprungligen var namnet på kyrkan Minneskyrkan, till minne av Sveriges första baptistdop 1848 i Vallersvik. Så det var verkligen gammal väckelsebygd.

Till den Bibelhelgen blev Rut och jag inbjudna som talare tillsammans med David Kjellgren. Jag vet inte vem som hade tagit initiativ till att inbjuda oss. Antingen var det David Kjellgren eller också var det arrangörerna på Templet i Göteborg.

Man fortsatte sedan att inbjuda till Bibelhelgen i Vallersvik i tio år och jag tror att det var fullt alla år. Förväntansfulla deltagare från hela Sverige och dessutom många från Norge samlades i Vallersvik. Några kom tillbaka år efter år, men varje år var det många nya deltagare.

Vad var det egentligen som hände under alla dessa helger? Ja, utåt sett var det inte så märkvärdigt, men det som hände skedde inne i människor och kom i många fall att påverka hela deras liv.

Efter incheckning på fredagen hade vi den första samlingen. Samlingarna var ganska lika innehållsmässigt. Det var lovsång, undervisning och bön.

På lödagen hade vi tre samlingar och till slut ett bönemöte. På söndagen hade vi avslutningsmöte där även medlemmar från församlingen i Vallersvik var inbjudna.

Vi hade också inbjudan till förbön under samlingarna. Ibland gjorde vi så att alla som ville bli frälsta kunde gå in i rum nummer ett, alla som ville ta emot dopet i den Helige Ande skulle gå in i rum nummer två och alla som ville ha förbön för helande fick gå in i rum nummer tre.

Man kan ju tycka att det låter mekaniskt, men det brukade fungera ganska bra. Man började förbönen med fötterna. Genom att gå till ett av rummen hade man redan talat om sin längtan för Herren och förberett sig på det som skulle ske. Rut och jag brukade hamna i rum nummer två där vi fick betjäna dem som längtade efter att ta emot dopet i den Helige Ande.

På det sena bönemötet på lördagskvällen satte vi alla stolarna i en stor ring och i mitten stod ledaren för bönemötet. Där var det lovsång, vittnesbörd och förbön.

Det här var del 1 på BERÄTTELSEN OM BIBELHELGERNA. Fortsättning följer!

Är det någon av er som läser detta som var med på den tiden får du gärna ge dig till känna i en kommentar till detta inlägg.

/PB

Inga kommentarer: