22 nov. 2020

UTMANINGEN 22 nov - 1 Krön 12


 FRAMTIDSTRO

Bibelläsning: Första Krönikeboken 12
Läs bibeltexten här

"Alla dessa krigsmän kom till Hebron, beredda till strid, fast beslutna att göra David till kung över hela Israel. Hela det övriga Israel var också enigt i att göra David till kung. De var där hos David i tre dagar och åt och drack, för deras bröder hade försett dem med livsmedel. De som bodde närmast dem, ända upp till Isaskar, Sebulon och Naftali, förde också till dem på åsnor, kameler, mulåsnor och oxar, livsmedel i mängd till föda: mjöl, fikonkakor och russinkakor, vin och olja, nötboskap och småboskap. Ty det rådde glädje i Israel." (1 Krön 12:38-40 FB)


Saul var död. Folket samlades för att kröna David till kung. En ny tid skulle komma och folket fylldes av framtidstro. Framtidstro och hopp om en segerrik tid förlöste något hos folket:
1/En ny överlåtelse till ledaren och till saken/visionen för framtiden (vers18)
2/En ny offervillighet (vers 40)
3/Många ville vara med och ansluta sig till det som hände
4/Glädje (vers 40)


Hur är det med framtidstron i Guds församling idag? Be den Helige Ande att han fyller våra församlingar med framtidstro så vi fylls av glädje, överlåtelse och offervillighet. 

- Mannakorn att tugga på under dagen: Framtidstro fyller oss med glädje, överlåtelse och offervillighet.
_______________
Innehåll:
Uppräkning av de stridsmän från de olika stammarna som ansluter sig till David.

Kommentar:
"Men Anden kom över Amasaj, den främste bland de trettio" (vers 18). I Gamla Testamentet kom den Helige Ande över människor som Gud hade utvalt för en speciell tjänst. Det kunde vara konsthantverkare, härförare, ledare, profeter eller kungar.

Inför pingstdagen använder Jesus samma uttryck "Men när den Helige Ande kommer över er, ska ni få kraft..." (Apg 1:8). Och då pingstdagen sedan kom blev alla uppfyllda av den Helige Ande (Apg 2:4) och inte bara några speciellt utvalda.
Detta gäller även idag!

Till eftertanke:
Framtidstro fyller oss med glädje, överlåtelse och offervillighet. Det ser vi både då hundratusentals män anslöt sig till David och hos församlingen efter den första pingstdagen.
-
Hur är det med framtidstron i Guds församling idag?
- Vad kan vi göra om framtidstron har tynat bort i församlingen idag?

Inga kommentarer: