31 dec. 2013

Året som gått...

En personlig tillbakablick på året som gått från min personliga utsiktspunkt på livet.

Nyårsafton för ett år sedan bodde och arbetade vi i Lettland. Nyårsafton i år bor vi och arbetar i Norge. Däremellan har vi bott och varit pensionärer i Sverige. Man kan utan att överdriva kalla det för ett år med stora förändringar.
Vår bostad i Riga, alldeles ovanför flaggan
Vi hade i förbindelse med julen besök av en av våra söner med familj. De har besökt oss tre gånger under lite mer än ett år....i tre olika länder.

Så här har det gått till. Förra Nyårsafton var vår sista dag som ledare för Frälsningsarmén i Lettland. Efter tre och ett halvt år återvände vi till Stockholm och gick i pension. Vi hyrde ett hus på Sundsgården utanför Stockholm och började packa upp våra möbler och andra tillhörigheter som varit nedpackade och lagrade i två stora lagerlokaler. Till Lettland hade vi bara med oss kläder och några böcker.
Utsikt från balkongen på Sundsgården
De tog sin tid att få möblerna på plats och packa upp mer än 150 flyttkartonger med saker. Då vi äntligen började få sakerna uppackade och någorlunda på plats ringde Vibeke Krommenhoek, kommendör i Norge, och frågade om vi kunde tänka oss att komma till Norge och hjälpa till med att coacha de nya löjtnanterna. Det var något överraskande att vi fick frågan för kommendörerna Dick och Vibeke Krommenhoek kände vi ju knappast. Vi hade visserligen varit inbjudna som talare på Roots-kongressen i Finland då de var ledare där, men i övrigt var deras kännedom om oss förmodligen väldigt begränsad.

Efter en period av eftertanke och bön meddelade vi att vi var så pass intresserade att vi kunde komma till Norge till det samtal de inbjudit till för att se om vi kunde tacka ja till erbjudandet.

Nu kommer jag att avslöja hemligheter som det är få som känner till. FA-ledningen i Norge bokade in oss på ett hotell i Oslo och bokade in ett sammanträde med oss på hotellet. Varför var det så hemligt att vi inte kunde mötas på deras kontor på högkvarteret i Oslo? Jo, man ville inte att det skulle komma ut ett rykte att vi skulle flytta till Norge innan vi var överens om att så skulle ske.

(Här kommer en liten parentes: Vi var kallade till ett liknande möte i Oslo för samtal för fem år sedan innan det var bestämt att vi skulle åka till Lettland. Men då hette TC Carl Lydholm och CS Clive Adams. Du kan läsa mer om det i Mitt vittnesbörd, del 12 HÄR).

Nåväl, vi hade det hemliga samtalet på det hemliga hotellet i Oslo på våren i år, och ganska snart därefter tackade vi ja till att flytta till Norge.

Vi fick leva åtta månader som pensionärer innan vi började arbeta heltid igen. Vad gjorde vi under tiden som pensionärer?

Vi hade planerat att ägna en stor del av vår tid som pensionärer till att resa runt och förkunna samt skriva alla de böcker som vi har påbörjat men ännu inte haft tid att göra färdiga. Under vår pensionering (8 månader) gav vi ut Ruts Andaktsbok på norska och jag skrev färdigt och gav ut Gåvoboken-Du är rikare än du tror. Vi reste också runt en hel del och talade i påsk- och sommarkonferenser. Då vi blev officerare lovade vi att älska och tjäna Gud så länge vi lever, inte bara så länge vi är i aktiv tjänst. Och även om vi hade gått i pension så levde vi ju fortfarande.

Vi fick också tid att träffa släkt och vänner som vi inte sett på flera år... och det tog en hel del tid att packa upp... för att senare packa ned igen.

I slutet av augusti gick flyttlasset och vi flyttade in i huslängan på Jelöy Folkhögskola, där vi hade bott trettio år tidigare.
Utsikt från balkongen på Jelöy
Sedan dess har vi rest runt i territoriet och talat på Bibelhelger, Officersmöten och haft personliga samtal i Reykjavik, Reykjanesbaer och Mjod (Island) och i Stavanger, Sandnes, Bryne, Farsund, Kristiansand, Drammen, Fredrikstad, Moss, Oslo, Ålesund, Trondheim och Mo i Rana (Kanske har jag glömt några platser).

Vi har det väldigt bra och känner oss väldigt välsignade och privilegierade att få ha denna uppgift och vi ser fram till fortsättningen.

I morgon skriver jag lite grand om vad jag tror kommer att hända 2014. Missa inte det!

Peter Baronowsky

1 kommentar:

Anonym sa...

Hallo.Jeg lurer bare på når dere var i Farsund?
Godt Nytt År.
Gerd