9 dec. 2013

Det stör mig....

Det stör mig att den kristendom vi ser idag är så väsensskild från den som presenteras i Nya Testamentet. Det gäller både förkunnelsen och praktiken.

Huvudämen som förkunnas av Jesus och de första lärjungarna borde vara huvudämnen också idag. Den övernaturliga kraft som Jesus och de första lärjungarna levde i då de spred evangeliet borde finnas hos oss även idag.

Då det gäller förkunnelsen i Nya Testamentet är ett av de absolut mest frekventa ämnena Jesu återkomst och denna tidsålders slut. Varför hör vi så lite om det om det är så viktigt i Nya Testamentet? Jesus använder några av sin mest omfattande tal om detta. Flera av Nya Testamentets böcker har detta som huvudämne, en del som enda ämne.

Ett annat framträdande ämne i Nya Testamentets förkunnelse är den dubbla utgången av livet och att våra val här i tiden kommer att påverka var vi tillbringar evigheten. Det finns ingen som talar så mycket om det som Jesus. I "Lilla Bibeln" (Joh 3:16) talar Jesus om Guds kärlek som tar sig i uttryck att han sände sin egen son för att vi inte ska gå till förtappelse utan få evigt liv. Han talar i bergspredikan om att det finns två vägar, en till förtappelsen och en till livet (Matt 7:13-14). Jesus varnar också att det en gång kommer att vara försent att välja (Matt 25:1-13). Om Jesus ansåg det vara viktigt att informera människorna om himmel och helvete borde det inte vara viktigt också för oss? Kan det till och med vara så illa att människor kommer att gå till förtappelsen av det enda skälet att vi kristna inte berättade för dem vad Jesus hade sagt om detta.

Och så till praktiken. Det finns inga exempel på framgångsrik evangelisation i Nya Testamentet där evangeliet presenteras bara med ord. Orden ackompangeras alltid av tecken och under. Det gäller både i Jesu liv och i de första lärjungarnas liv.
- Jesus sände ut sina lärjungar med uppmaningen att göra samma gärningar som han själv hade gjort (Joh 14:12), och det gjorde de.
- Herren bekräftade lärjungarnas förkunnelse genom de tecken och under som åtföljde det (Mark 16:20)
- Herren bekräftade Paulus och Barnabas undervisning "genom att låta dem göra under och tecken" (Apg 14:3)
- Gud själv bekräftade förkunnelsen "med tecken och under och olika slags kraftgärningar" (Hebr 2:4).
Om det normala på Nya Testametnets tid var att förkunnelsen ackompagnerades av tecken och under, varför ser vi så lite av det idag? Om tecken och under var Herrens bekräftelse på deras tjänst, har Gud slutat bekräfta vår tjänst idag?

Som sagt så är jag störd av att det är så stor skillnad på förkunnelsen och praktiken i Nya Testamentet och den vi ser idag. Men det är en sak som jag är ännu mer störd av - det verkar vi är likgiltiga inför den skillnaden!

Men jag tänker inte bara sitta ned och fortsätta vara störd resten av livet. Jag tänker göra vad jag kan för att gapet ska bli mindre. Vill du vara med?

/PB

2 kommentarer:

Jostein Nielsen sa...

Kjære Peter
Takk for din kommentar. Det "stör" meg med! Og jeg tror det er det som Bonhoeffer kaller "billig nåde" i motsetning til "dyr nåde". Den billige nåden dekker bare til sannheten, mens den dyre nåden er gjennomgripende, forvandlende og fører til total og radikal overgivelse og etterfølgelse.... Vi må stå for dette, men det kommer til å sin pris. For det er dyrt! Jostein

rupeba.se sa...

Tack Jostein för din kommentar. Det är gott att veta att jag inte är den ende som störs av det vi ofta ser i kristenheten idag!
mvh Peter