8 dec. 2013

Tidig söndagsmorgon i Riga

Veckorevy från min personliga utkikspunkt på livet

Så var vi tillbaka i Riga igen. Det var nästan ett år sedan vi lämnade ledarskapet för Frälsningsarmén i Lettland och detta är första gången vi är tillbaka i Riga sedan dess. På bilden ser du Riga i kvällsbelysning. Dit ned till stranden av floden Daugava brukade vi gå och ha vår kvällsbön, både på sommaren och på vintern.

Men nu är vi här av en speciell anledning. Idag är det ordination av de nya löjtnanterna som vi satte igång på Officersskolan för två år sedan. Det blir säkert omtumlande att möta dem och alla de människor som vi arbetade så tätt tillsammans med under tre och ett halvt år.

Här kommer lite glimtar från veckan som gått.

Förra söndagen var det Storsamling på kåren i Moss. Storsamling betyder ungefär familjegudstjänst, en gudstjänst för hela familjen. Den var en fantastiskt fin samling. Ja, jag sparar ordet fantastiskt till det som verkligen är fantastiskt. Jag fick höra den nystartade barnkören Gospel Kids. Klicka HÄR om du vill se och höra Gospel Kids i Moss.

Jag har inte tröttnat på utsikten från vår balkong ännu. Det är ett nytt skådespel varje dag. Så här såg det ut en tidig morgon i veckan. Du kan se bilfärjan från Horten på väg att lägga till i Moss.

Under veckan har Rut varit på uppdrag i Nord-Norge. Det var meningen att hon skulle vara i Mo i Rana tisdag och onsdag. På onsdagskvällen var det en halvmeter snö och storm. Propellerplanet som skulle ta Rut till Trondheim för vidare transport till Oslo kom aldrig fram till Mo i Rana. Efter en tids väntan blev Rut körd med buss från flygplatsen tillbaka till Mo i Rana för att tillbringa ännu en natt där.

Torsdag morgon och nya försök. Efter en hel del väntan kom beskedet att det skulle komma ett plan från Bodö och hämta upp Rut för att sedan köra till Trondheim och ett annat plan skulle därefter ta henne hem till Oslo. Så blev det nu inte. Inget plan kunde gå ned i Mo i Rana den dagen. I stället tänkte de ta Rut med buss till Bodö och senare med ett kvällsflyg som skulle gå direkt till Oslo.

Det blev en äventyrlig bussfärd och jag uppdaterades med jämna mellanrum med hjälp av SMS om vad som hände utefter vägen. Det var snöstorm, halt och trångt på vägen. Två gånger krockade bussen (eller snarare touchade andra fordon). Då bussen passerade polcirkeln var det renar på vägen och senare meddelade busschauffören att man kommit halvvägs och hade tolv mil kvar till Bodö. Samtidigt meddelade han att vägen från Mo i Rana som de nyss körde på nu var stängd på grund av ovädret.
Snöstorm på väg till Bodö, norr om polcirkeln
Nu börjar det bli riktigt många som har anmält sig till UTMANINGEN, men vi vill bli ännu fler. Känner du någon som ännu inte anmält sig kanske du ska ha ett samtal med honom eller henne.

Men idag är det Riga som gäller. Snart dags för Ordinationsgudstjänsten i Riga. På måndag flyger vi tillbaka till Moss och sedan är det en ny vecka....

Jag önskar dig en välsignad vecka
Peter Baronowsky

Inga kommentarer: