4 dec. 2013

HBT-certifiering av kyrkan

Världen idag rapporterar om Kyrkomötets beslut öppna för hbt-certifiering av kyrkorna:
"På tisdagen röstade kyrkomötet, Svenska kyrkans ”riksdag”, nej till ett förslag om särskilda evangelister, och ja till en motion som kan göra det svårare för kvinnoprästmotståndare att arbeta i kyrkan. På onsdagsförmiddagen röstades också en motion igenom som innebär att stiften ska uppmuntras till att göra fler av Svenska kyrkans arbetsplatser hbt-certifierade."

Marie Willermark skriver på sin blogg att det i förslaget finns undertoner som gör henne orolig. Och visst finns det orsak att oroa sig över förslaget.

Ska Visby domkyrkan bli först med hbt-certifierng?
Vi råkade häromdagen höra ett inslag i bilradion i programmet "Människor och Tro" där en representant för Visby domkyrka hoppades att de skulle bli den första kyrkans som blev hbt-certifierad. Certifieringen innebär bland annat att RFSL ska undervisa kyrkans personal i hbt-frågor. Representanten för RFSL fick frågan om vad certifieringen skulle få för praktiska konsekvenser för kyrkan. Svaret blev att man till exempel förväntade sig att vissa bibeltexter som ibland tolkas negativt ur hbt-synpunkt inte skulle användas i kyrkans arbete.

Ja, om det är så att RFSL ska avgöra vilka bibeltexter kyrkan får använda sig av finns det verkligen orsak till oro.

Tidigare riksdagsmannen Lennart Sacrédeus ställer följande fråga i Nya Dagbladet: "Är RFSL bibelcertifierade? Går vi in i en ömsesidig relation med RFSL eller är det ett underdånigt perspektiv kyrkan ska inta?"

RFSL har ju redan tagit över stora delar av sexualundervisningen i skolan. Är kyrkan nästa samhällsområde som ska tas över av RFSL:s sexualpedagoger?

/PB

Inga kommentarer: