8 juni 2018

De fem sämsta argumenten mot religiösa friskolor

- Micael Grenholm i Hemmets Vän -
Religiösa friskolor, eller konfessionella skolor som de egentligen heter, står i centrum för samhällsdebatten. Socialdemokraterna går till val på att förbjuda dem, Liberalerna vill stoppa nyetablering av dem, och en majoritet av svenska folket har en dålig bild av dem. Debatten präglas tyvärr av lögner, fördomar, missförstånd och alternativa fakta.

Om det finns bra skäl att vara mot de konfessionella skolorna, så har dess passionerade kritiker inte varit duktiga på att framföra dessa. Nedan är en lista på de fem sämsta argumenten jag har stött på....

3 ”Pådyvla inte våra barn föräldrarnas religion”
Nu kliver vi in i de riktigt absurda argumentens galna land. LO:s slogan i kampen för att förbjuda konfessionella skolor är: ”Det är ingen rättighet att pådyvla våra barn föräldrars trosuppfattning.” Som det är formulerat låter det som att LO kidnappat barn från deras föräldrar och betraktar dem som sina. Och vad i hela världen ingår inte i begreppet ”trosuppfattning”? De flesta i det här landet tror att det finns mänskliga rättigheter, att demokrati är bra, att skolan är något barn bör gå till, med mera. Hur är det ens möjligt att inte förmedla sina trosuppfattningar till sina barn? Hur är det ens önskvärt? Varför utgår LO från att religion ”pådyvlas” någon i friskolor där all undervisning redan är konfessionsfri?


Läs mer HÄR.

Inga kommentarer: