1 juni 2018

Regnbågsfernissan är äntligen skrapad

- Lukas Berggren i Världen idag -

Den granskande rapport av Pride som i veckan presenterades av Claphaminstitutet är, inte minst mot bakgrund av detta, helt nödvändig. I rapporten har tankesmedjan gått igenom vad som kommuniceras i de olika programpunkterna, under fernissan. Resultaten är både upplysande och skrämmande. För det som framträder under den tunna regnbågsfernissan kan svårligen beskrivas som annat än nattsvart mörker. Eller som författarna själva konstaterar:”Resultatet är entydigt: mediebilden av Pride som en festival för ljus, glädje och människovärde är falsk. Innehållet har tvärtom ett tydligt fokus på inslag som är djupt destruktiva för folkhälsan.”
En studie av programpunkterna under Pride ger orwellska associationer. Det är en slags upp-och-ner-vända världen, där mörker framställs som ljus. Begrepp som ”människovärde” eller ”alla människors lika värde” lyser helt med sin frånvaro i programmet. Samma sak gäller ord som överlåtelse och gemenskap. Normer, relationer och moral framställs nästan uteslutande som något negativt. Anarki och mörker beskrivs däremot som positiva företeelser. Det blir också väldigt tydligt att fokus ligger betydligt mer på sexualitet – i en väldigt teknisk och klinisk bemärkelse – än på kärlek. Våld, smärta, dominans, underkastelse och perversa inslag beskrivs som njutbart. Självskadebeteenden – som när människor sticker sig med nålar så att de blöder – blir likaså något positivt.

Mest bestickande är ändå att företeelser som är olagliga framställs i positiva ordalag. Sex under inverkan av droger – så kallad ChemSex – är ett exempel. Zoofili – sex med djur – är ett annat. Ord som prostitution används aldrig, utan i stället talas det om ”sexarbete”, i ett nyspråkligt försök att framställa även detta som något positivt. Föga förvånande kanske, eftersom RFSL sedan tidigare driver på för att prostitution ska legaliseras och att sexköpslagen ska avskaffas.

Läs mer HÄR.

Inga kommentarer: