10 juni 2018

Tidig söndagsmorgon i Riga den 10 juni

Veckorevy från min högst personliga utkikspunkt på livet

Så var det söndag igen och denna söndag vaknar vi upp i Riga. Vi flög ifrån Arlanda tidigt på morgonen den 6 juni, Sveriges Nationaldag, för att arbeta i Lettland. Ja, man arbetar faktiskt i Lettland på Sveriges nationaldag.
 

Kunde man inte förvänta att resten av världen skulle respektera Sverige nationaldag? I varje fall borde kanske Lettland respektera den. Det var ju inte så länge sedan Riga var Sveriges största stad! Det var någon gång på 1600-talet som Lettland var svenskt. På den tiden var hela Östersjön ett svenskt innanhav, om jag kommer ihåg rätt.

Dagen efter nationaldagen körde vi ner till Daugavpils, inte så långt ifrån Vitryska gränsen. Bilresan till Daugavpils tar sju timmar tur och retur. 42 mil på lettiska vägar.

Daugavpils är den näst största staden i Lettland och är i stort sett rysktalande. Kåren i Daugavpils samlar bortemot hundra personer till gudstjänsterna och har ett omfattande arbete bland stadens missbrukare.


På fredagen hade vi vår nionde samling i vår soldatkurs på Riga första kår. Jag undervisade där om vår elfte lärosats: Vi tror på själens odödlighet, kroppens uppståndelse, den allmänna domen vid världens slut, på de rättfärdigas eviga salighet och de orättfärdigas ändlösa straff. Därefter talade Rut om tre konsekvenser av vår elfte lärosats för våra liv: Vår egen strävan att leva rättfärdiga liv, att ta vara på varandra och uppmuntra varandra i vår vandring med Herren samt att få med oss så många som möjligt till himmelriket.
 
På lördagen undervisade vi på en socialkurs för de kårer i Lettland som arbetar bland missbrukare. Det vill säga i stort sett alla kårer. Några deltagare från Estland fanns också med på kursen.

Idag är det söndagsmorgon och vi är snart på väg till Riga första kår för att ansvara för förmiddagsgudstjänsten. Idag har vi kommit till Kolosserbrevet kapitel tre i vår predikoserie.

Efter gudstjänsten skall vi åka på kårutflykt med kåren. Vi tar bussen till ett grönområde där vi grillar, leker och har gemenskap. Det har utlovats bra väder under dagen, så det blir säkert bra. 

Därefter är det dags att samla krafter för en ny vecka.
Jag ber att du ska få uppleva en välsignad vecka.
Peter Baronowsky

Inga kommentarer: