19 jan. 2020

Tidig söndagsmorgon i Västerås den 19 januari

Veckorevy från min högst personliga utkikspunkt på livet

Skönt att vakna upp i sin egen säng igen. Den gångna veckan har vi mestadels tillbringat i bilen under en mentorsresa genom Västra Götaland, Skåne och Småland.

Jag har sagt det förut och jag säger det igen. Vi har många fantastiska frälsningsofficerare i landet och det är ett privilegium att få sitta ned för coaching-samtal med dem. Jag lär mig mycket av dessa resor och en av de saker jag lär mig är att uppskatta min egen säng som jag med oregelbundna mellanrum får återvända till.

Under resan har vi också haft en del kommunikation med Frälsningsarmén på Färöarna för att planera vår kommande bibelhelg där. Vi har bland annat bestämt oss för temat för helgen ”Blóð og eldur, Trúarlæra Frelsunarhersins”.

I Frälsningsarméns värld är Färöarna, tillsammans med Island, en division i det Norska/Isländska/Färöiska territoriet. Då vi talar på Island måste vi alltid ha tolk, men på Färöarna förstår de vår skandinaviska blandning av svenska och norska. Dom säger i alla fall att de förstår vad vi säger, men helt säker kan man ju inte vara.

Har du lyckats förstå vad temat för helgen betyder på svenska? Ja, det var ju inte så svårt "Blod och eld, Frälsningsarméns troslära". Jag vet inte om du tycker att det är ett attraktivt tema, men det tycker man tydligen på Färöarna och det är ju där vi ska vara.

Vi räknar med att hinna fram i tid så vi kan vara med om «orðið á borðið» som de har varje fredagsmorgon. Jag har varit med om det förut och varje fredag samlas ett trettiotal vuxna män för att dricka kaffe och läsa Guds Ord. Och 
«orðið á borðið» betyder helt enkelt "Ordet på bordet!".

Men nu är det söndagsmorgon och snart dags att åka till Frälsningsarmén i Västerås. Det ska bli underbefälsinvigning idag. Jag tyckte kårledaren sa att det är fem nya underbefäl som ska invigas idag. Det låter mycket, men vi får se. Om du finns i närheten av Västerås kanske du hinner dit till gudstjänsten som börjar klockan 11.00.

PS till alla ni som inte förstår "frälsningsarméspråket". Underbefäl är ett oavlönat uppdrag i det lokala ledarskapet på en kår (= församling). Det kan vara musikledare, ungdomsledare, kassör och många, många andra saker.

Ha en välsignad dag och en välsignad vecka,
Peter Baronowsky

Inga kommentarer: