19 jan. 2020

UTMANINGEN 19 jan - 1 Mos 19

SE DIG INTE TILLBAKA

Bibelläsning: Första Moseboken 19
Läs bibeltexten här

”Se dig inte tillbaka”
 (1 Mos 19:17 FB)

Då Lot räddades ur Sodom fick han befallningen ”Se dig inte tillbaka” (vers 17). Lots hustru ville inte lyda befallningen utan såg sig tillbaka. Hon förvandlades till en saltstod (vers 26).

 
Många liv har blivit förstörda genom att man ser sig tillbaka och fastnar i det förgångna.
-  Det kan vara negativa minnen vi fastnar i och inte vill eller kan glömma. Sår från det förgångna som skapar bitterhet i oss och förstör våra liv.
-  Det kan vara positiva minnen vi fastnar i. Speciella upplevelser som gör att vi längtar så tillbaka till det som varit att vi inte kan ta emot det som Herren gör idag.

Jesaja skriver: ”Tänk inte på det som har hänt, bry er inte om det som förr har varit. Se, jag gör något nytt” (Jes 43:18-19 FB), och Jesus säger i Lukasevangeliet 9:62 ”Ingen som ser sig om sedan han satt handen till plogen, passar för Guds rike.”

Gör som Paulus: Glöm det som har varit och sträck dig emot det som ska komma. Om du inte ser dig om, blir du fri att möta framtiden tillsammans med Herren.


- Mannakorn att tugga på under dagen: Jesus vill visa mig vägen vidare. Han går före och säger till mig "Följ mig"
___________________

Översikt:
- Vers 1-29 
Gud ödelägger Sodom och Gomorra Vers 30-38
- Lots döttrar blir med barn genom sin far


Kommentar:
Gud hade lovat att inte förgöra Sodom om det fanns tio rättfärdiga där (1 Mos 18:33). Uppenbarligen fanns det inte tio rättfärdiga i staden, men Gud räddade Lot och hans familj ur Sodom innan staden blev ödelagd.
Det blev tre personer i Lots familj som överlevde katastrofen, Lot och hans två döttrar. Svärsönerna som skulle få hans döttrar trodde Lot skämtade då han berättade att Herren tänkte förgöra staden (vers 14) och Lots hustru såg sig tillbaka och blev till en saltstod (vers 26).

Vi läste i 1 Mos 18:20 att synden i Sodom och Gomorra var väldigt svår, men det står inte uttryckligen vad det var för synd som präglade städerna. Med i Judas bok vers 7 får vi veta att synden som präglade Sodom och Gomorra var  att de "kastade sig ut i sexuell omoral och följde onaturliga begär." Det framgår också av berättelsen i 1 Mos 19:4-5. Samtliga män i Sodom, utan undantag, krävde att få ligga med de två främlingarna som gästade Lots hus.

Till eftertanke:
Då Jesus talar om de sista tiderna hänvisar han till berättelsen om Lot och Sodom och säger att det ska bli på samma sätt då Människosonen uppenbaras. I den berättelsen tar Gud först bort sitt folk innan ödeläggelsen kommer. Jesus hänvisar i samma tal också till berättelsen om Noa och floden och säger att det ska bli på samma sätt då Människosonen ska uppenbaras. Först tar Gud bort sitt folk sedan kommer ödeläggelsen.
- Betyder det att Jesus kommer att hämta hem sin brud (församlingen) innan ödeläggelsen, den stora Vedermödan, kommer? Hur tänker du? Om det inte betyder det, vad kan det då betyda?

Inga kommentarer: