22 jan. 2020

Bra för hälsan att gå i kyrkan


- Jonas Sjöberg i Hemmets Vän -
I maj 2016 publicerades en studie i den ansedda vetenskapliga tidskriften JAMA. Forskare från Harvard visade att kvinnor som går i kyrkan löper en dramatisk minskad risk för att dö i förtid. Man hade studerat 75 000 kvinnor i hela 20 år.


Det ska sägas att forskarna tog hänsyn till att kvinnor i kyrkan kanske lever lite annorlunda: inte röker, inte dricker samt skillnader i motionsvanor, psykisk hälsostatus, etnisk bakgrund med mera. Maria Borelius skriver: ”Isolerat, kvar som förklarande faktor, var just detta: att gå i kyrkan.” Tyler VanderWeele, Harvardprofessorn som ledde studien har sagt i en intervju att ”kyrkobesök kanske är en kraftfull och underskattad hälsobringare”.

Intressant är att forskarna såg att det inte spelade någon roll vilken kyrka som försökspersonerna gick till. Även de som gick sporadiskt hade en 13 procent lägre mortalitet. Maria Borelius skriver att ”Professor VanderWeele tolkar resultatet som att kyrkobesök i sig skapar starkare sociala nätverk”.

Vid Duke University har man visat att religiöst aktiva människor har lägre blodtryck och mindre psykisk ohälsa. En annan studie, publicerad i Southern Medical Journal, visar att de som går i kyrkan en gång i veckan eller mer besöker sjukhus mindre ofta och blir mindre ofta sängliggande.

Läs mer här: http://www.hemmetsvan.se/nyhetstexter.jsp?oid=8333&coid=4

Inga kommentarer: