30 jan. 2020

UTMANINGEN 30 jan - 1 Mos 31

PÅ FLYKT FRÅN SIG SJÄLV

Bibelläsning: Första Moseboken 31
Läs bibeltexten här

"Och Jakob smög sig i väg från arameen Laban utan att låta honom märka att han tänkte fly. Han bröt upp och flydde med allt han hade och gick över floden och ställde sin färd mot Gileads berg." (1 Mos 31:20-21 FB).

Jakob flyr från Laban. bara några kapitel tidigare hade han flytt till Laban (1 Mos 27:43). Det började bli en livsmönster för Jakob att leva så att han behövde fly undan vad han ställt till med. Kanske var problemet Jakob själv.  Och om det var Jakob själv som var problemet fick han uppleva att man inte kan fly bort från sig själv, oavsett hur fort man springer.

Först i nästa kapitel hade Jakob ett genomgripande möte med Gud och fick sitt liv förvandlat. Då kunde han sluta fly.

Vi kan kanske också ibland uppleva att vi skulle vilja fly bort från oss själva. Att vi är trötta på att vara oss själva och vill börja om på nytt. I mötet med Herren kan det ske. Han möter oss där vi är. Och då vi kapitulerar och lägger våra liv i Guds händer förvandlar han oss (även om vi tycker att det går långsamt ibland) till den person han har avsett att vi ska vara.

- Mannakorn att tugga på under dagen: Börja om med ditt verk i mitt liv

________________

Översikt:
Vers 1-21  Jakob flyr från Laban
Vers 22-42  Laban sätter efter Jakob. På natten talar Herren till Laban i en dröm och säger att han inte får skada Jakob

Vers 43-55  Laban och Jakob sluter förbund och skiljs försonade med varandra

Kommentar:
Då Jakob och hans folk i hemlighet flydde från Laban, Gick Rebecka in och tog med sig sin fars husgudar. Att ha husgudar var vanligt på den tiden och vi läser att Laban var väldigt angelägen att få dem tillbaka och sökte igenom alla Jakobs tillhörigheter för att finna dem.
   Efter att Jakob fått sitt livsförvandlande möte med Gud, gjorde han sig av med husgudarna som Rakel tagit med sig från sin far (1 Mos 35:2). 
   I Gamla Testamentet finns fler exempel på att man rensade ut husgudarna då man omvände sig till Herren (2 Kung 23:24).

Till eftertanke: 
Det finns i kapitlet exempel på att det inte bara var med döttrarna som Laban hade lurat Jakob. Laban hade ändrat Jakobs lön tio gånger (vers 7 och 41).
Vad anser du om Jakobs flykt från Laban? Handlar han rättfärdigt? Tror du att Jakobs fruktan för Laban var befogad (vers 24+31)? 

Finns det saker i mitt liv som fungerar som "husgudar", som tar den plats i mitt liv som Jesus skulle ha? Ägodelar, vanor som "binder" mig, maktpositioner, tidsanvändning?

Inga kommentarer: