7 dec. 2010

Den svåra och känsliga abortfrågan

Torsten Åhman fick tillfälle att intervjua partiledarna inför vet. På sin blogg kommenterar Torsten Åhamn en fråga han fått tillsänd. Frågan lyder:
"Samma dag som du intervjuade Hägglund hade Dagen en skakande artikel, skriven av en kvinna som i sin ungdom gjort två aborter. Hon har närt en stigande undran över varför kyrkorna tiger i denna avgörande fråga. Och detta är ju för kd en mycket öm tå. Kd hade kunnat hålla stilen, om kyrkorna med sina präster och evangelister hade vågat stå för en kristen människosyn. Med hänsyn till att Gud är människans far och skapar oss i en kvinnas livmoder, varför tog du inte upp ämnet åtminstone med kristdemokraternas ledare?"
Dagen artikeln som hänvisas till finns här>> .

Torsten Åhman svarar bland annat:
"Det har slagit mig att vi när vi från kristet håll tar upp den här och liknande frågor ofta får    ett tonläge som är skrämmande likt fariséernas. Åtminstone uppfattas vi så. Och jag måste erkänna att jag känner mig väldigt obekväm i det facket. Därför undvek jag den här frågan i det här sammanhanget."

Stefan Swärd är inte hel nöjd med svaret och skriver i sin blogg:
"Torsten skriver att det lätt uppfattas som fariseism om man tar upp abortfrågan, och att det kan snedvrida rapporteringen från ett kristet initiativ. Att uppfattas som fariseer tror jag är mest en internkristen rädsla. Att vi är konsekventa och rakryggade är inte minst så viktigt. Att kyrkan svajar och ändrar uppfattning efter opinionen, inget är så förödande för vår trovärdighet. Det är precis det som har hänt i abortfrågan."

 Läs gärna alla argumenten för och emot på Åhmans och Swärds bloggar. För min del håller jag med Swärd.
Världen i dag har även uppmärksammat den uppblossande abortdebatten.

Inga kommentarer: