25 dec. 2010

Ett annorlunda julbudskap

Svensk dagspress verkar göra allt för att folk inte ska tänka på Jesus under julhelgen. I Svenska Dagbladet lägger Christer Sturmark stor energi för att försöka bevisa att julen inte alls är en kristen högtid som har med Jesus att göra. Jag förstår inte varför det är så viktigt för Sturmark att tala om för folk att de gör fel om de firar julen som en kristen högtid. Om man vill fira Jesu födelse på julen så måste det väl stå var och en fritt att göra det.

I Expressen skriver Jonas Gardell om tvååringen som väntade på jultomten och Jesus. Tomten kom, men Jesus kom inte. Gardell slutar artikeln med att det nog var lika bra att Jesus inte kom. Om Jesus inte kom med färgglada kläder och buller och bång behöver det inte betyda att han inte kom. Även om tvååringen och Gardell inte märkte att Jesus kom, så är det hundratals miljoner människor över hela världen som välkomnade hans ankomst.

I Aftonbladet skriver Ann Charlott Altstadt om hur förskräckligt det är att Svenska Kyrkan delar ut Barnens Bilbel till alla fem- och sexåringar.

Det verkar som en genomgående trend att i stället för att ha en julandakt i tidningen, så tävlar man om att misstänkliggöra det kristna budskapet så mycket som möjligt.

/PB

1 kommentar:

Anonym sa...

Christer Sturmarks inlägg i Svd var ett försök att avmaskera Hägglunds anspråk på att julen "tillhör" kristendomen. Betänk att de flesta svenskar betecknar sig själva som icke troende, men likväl firar jul. Det handlar om en tradition, helt enkelt, snarare än om en religiös högtid, för majoriteten svenskar. Detta var poängen med Sturmarks inlägg.
-Martin