9 dec. 2010

Vem får vara med i Församlingen?

Vad är grunden för församlingsgemenskap? Vilka krav kan man ställa på en församlingsmedlem? Det är frågor som Stefan Swärd tar upp i sin blogg. Han vänder sig mot att sänka kraven på församlingsgemenskap för att få med så många medlemmar som möjligt som .
"Den debatt vi har idag som ofta handlar om att underlätta att bli medlem i en frikyrka, tycker jag förytligar och saknar helighetsperspektivet. Vi behöver höja ribban istället för att sänka den, det skulle skapa mer attraktivitet kring frikyrkorna. Utmaningen är att höja nivån när det gäller helgelse och aktiv Kristi efterföljelse, inte att ytterligare sänka ambitionerna."

Swärd kommenterar också svårigheten att komma rätt om man som församling börjat kompromissa i etiska frågor som till exempel samboskap:
"En nygrundad församling kan komma rätt i dessa frågor från början. För en etablerad församling som har kommit snett på detta område, handlar det om att börja gå i rätt riktning. En bra metod är att börja med kurser för församlingsintroduktion, innan man blir medlem. En annan bra metod är att börja med aktiv medlemsvård, kvartssamtal, en regelbunden förnyelse av församlingsmedlemskapet m.m."
Vi behöver verkligen församlingar i Sverige som vågar vara radikala, men som samtidigt har en fungerande medlemsvård.

Inga kommentarer: