2 maj 2018

Hur mår din själ i dag?

- Alf B. Svensson i Dagen -
Varför mår vi inte bättre när vi har det så bra? Hälften av alla sjukskrivningar sker på grund av psykisk ohälsa. Enligt Världshälsoorganisationen WHO är en orsak att vi bara så ensidigt satsat på den fysiska och psykiska hälsan. Men helt glömt bort den existentiella hälsan som är minst lika viktig och som också påverkar vår fysiska och psykiska hälsa.

De som har en god existentiell hälsa upplever att livet har en mening. Är livets mening att jobba så mycket som möjligt så vi kan shoppa så mycket som möjligt? En del säger att livets mening är att bilda familj och få barn. Jag personligen tror att meningen med mitt liv är att jag med mina gåvor och min livserfarenhet ska sprida kunskap om hur vi kan få ett rikt och meningsfullt liv.....

Att känna hopp och ha framtidstro är också en del av den existentiella hälsan. Ska vi inte ge upp när vi drabbas av en svår sjukdom, blir arbetslösa eller när det krisar i äktenskapet behöver vi tro att det finns ett ljus i slutet av tunneln. Vi behöver också ha framtidstro för att inte ge upp när vi hör att stora delar av vår värld kan gå under av vår livsstil.

En personlig tro är också en del av den existentiella hälsan. De som har en personlig tro lever längre, mår bättre och klarar livets kriser lättare. Men vi lever i världens mest sekulariserade land och de som tror på Gud uppfattas av många som lite korkade. Visst är det bra att vi äter mindre fett och socker, och att vi rör på oss. Men ska vi vara friska, leva länge och få ett rikt och meningsfullt liv måste vi också satsa på gympa för själen. Försök upptäcka vad som är meningen med ditt liv.

Läs mer HÄR.

Inga kommentarer: