28 maj 2018

Stefan tog ledigt från vd-jobbet för att missionera

- Dagen den 25 maj -

Många drömmer om att få göra en insats i tredje världen. Vi har mött IT-killen Stefan Baronowsky, barnmorskan Carin Boij och grävmaskinisten Rune Carlsson som tar ledigt från sina vanliga jobb för att missionera.

Vi befinner oss mitt ute i bushen i Mali. Stefan Baronowsky videofilmar en familj som nyss kommit till tro, låtit döpa sig - ungefär samtidigt som femte och sjätte barnet kommit till världen.

Till sin fru hemma i Stockholm berättar Stefan i ett sms om "starka vittnesbörd, fyra punkteringar och en glödhet natt i en hydda med minst 35 grader på termometern..." 

- Vi fick traska någon kilometer över en åker för att komma fram till hyddorna där den nyfrälsta familjen bodde, berättar Stefan.

Han åkte till Mali i Västafrika för att dokumentera IBRA:s arbete i ett av världens fattigaste och farligaste områden, där kidnappningar är vardagsmat och medellivslängden ligger runt 50 år.

- Här får man handgripliga bevis för att tron verkligen fungerar i praktiken, konstaterar han.

Pastor på besök
Familjen som han just mött bortanför den torra åkern har muslimsk bakgrund. Av en händelse började de lyssna på den kristna radiostationens FM-sändningar. En lokal pastor från en grannby talade så engagerat att de kontaktade honom för ett personligt besök.


- Mannen kom och kvinnan i familjen fick frid och ro i själen när de bad om frälsning. Dessutom förbättrades deras hälsa som svar på förböner. För mig blev det ett handgripligt bevis på att det vi tror på verkligen fungerar.

Att åka ut i missionens tjänst var ingen barndomsdröm för Stefan, men när han fick frågan från IBRA om att göra lite video-jobb tvekade han inte. Inte ens när det handlade om ett land som svenska UD avråder resor till.

- Jag gjorde några upplevelser i mitt eget liv och det ledde fram till ett konkret löfte till Gud att göra det jag kan för hans rike.

- Jag är väldigt intresserad av att använda ny teknik för att spela spela in rörlig bild. Hittills har jag mest jobbat med videoprojekt i min hemförsamling Filadelfia i Stockholm. Till vardags är jag delägare och vd i ett auktionsföretag.

Tog ledigt en vecka
Men en hel vecka i början av maj tog Stefan ledigt från sitt vd-jobb och följde med ett IBRA-team till Mali i Västafrika. Målet var att dokumentera omvändelser bland före detta muslimer.

- Vi intervjuade ganska många personer som kommit till tro via radion. Vi träffade också en hel del muslimer. Vi besökte till exempel en muslimsk ledare i en by långt ute på landsbygden. Han bad för oss i IBRA-teamet och skänkte en levande tupp som bevis på sin uppskattning.

En ögonöppnande resa
För Stefan har det varit självklart att ställa upp utan ersättning för IBRA-insatsen i Afrika.
- Jag känner att jag vill ge något tillbaka till Gud. Jag ser fram emot att återuppleva allt jag varit med om när jag nu ska ladda ner materialet i klippbordet. Den här resan har verkligen öppnat mina ögon för vad den kristna tron kan betyda i ett av världens fattigaste länder.
- Radio, film och så småningom Internet är fantastiska verktyg i ett land som Mali, där bara 25 procent av befolkningen kan läsa och skriva. Där är ljud och bild helt oslagbara när det gäller att berätta att berätta om vad tron på Jesus kan betyda. Och det har helt klart gett mersmak.
- Nu är jag sugen på mer. Jag vet ärligt talat inte vad det kan bli. Först vill jag försöka redigera materialet som vi filmat på ett sätt som engagerar många fler människor för mission. Jag är ingen talarstolsmänniska, men jag tror att jag kan sprida budskapet genom det jag filmar och redigerar så att det skapar intresse.

Från Dagen

Inga kommentarer: