27 maj 2018

Tidig söndagsmorgon i Riga den 27 maj

Veckorevy från  min högst personliga utkikspunkt på livet

Söndag igen och även denna söndag vaknar vi upp i Riga efter en händelserik vecka.

Under veckan har vi haft besök av kadett Evangelina. Här besöker vi Skangal, ett par timmar nordost om Riga. På Skangal fick vi vara med om en gudstjänst tillsammans med personalen.
 Samtidigt som vi var i den delen av landet fick vi också se den nya lokalen i Liepa och "Barnens hus" i Sarkani, som byggdes under vår tid i Lettland.
På onsdagen fick vi också vara med om en personalutflykt med Regionhögkvarterets personal där vi bland mycket annat byggde ett torn för att sedan plocka bort den ena träbiten efter den andra utan att tornet fick falla. Men till slut gick det som med tornet i Babel i Första Moseboken. Det föll ihop.

På tal om Babels torn kan man ju säga att vi upplever språkförbistringen i vår tid också. På personaldagen talade de flesta lettiska, någon kunde bara tala ryska, några av oss var svensktalande och talade engelska.

På onsdagskvällen medverkade vi på gudstjänsten på Riga 2. Den är helt och hållet rysktalande så vi förstod, som vanligt, inte så väldigt mycket. Kadett Evangelina sjöng solo och vittnade på engelska, Rut och jag sjöng duett på svenska och kårledarna sjöng på ryska. Jag spelade även kornett ackompangerad av Rut på piano. Det var väl det enda i gudstjänsten som inte behövde tolkas. På flaggan utanför Riga 2 står det i alla fall "Lettland för Kristus" och det är på lettiska.
Jag predikade på engelska och kårledaren tolkade till ryska. Jag är inte helt säker på att han förstår min engelska, men jag räknar med att hans version av predikan var minst lika bra som min.


Församlingen på Riga 2 består till största delen av hemlösa. Gudstjänstdeltagarna deltar aktivt i sång, bön och vittnesbörd.

Nu är det söndagsmorgon och snart dags att åka till förmiddagsgudstjänsten på Riga 1. Det är Rut och jag som ansvarar för gudstjänsten. Vi kommer att sjunga en duettsång på lettiska "Visu Vins dzird" på svenska "Allt han förmår". Vi ska spela "O store Gud" på kornett och flygel. Rut ska predika på engelska tolkat till lettiska.

Juniorsoldaterna har under terminen haft undervisning om William Booth och de ska efter gudstjänsten presentera vad de lärt sig. Om du inte vet hur William Booth stavas på lettiska, kan du läsa på affischen.

Efter gudstjänsten reser vi hem till Sverige och förbereder oss för en ny vecka.
Jag ber att du ska få uppleva en välsignad vecka.
Peter Baronowsky

PS
Ännu en sak hände inom den personliga sfären: Yngste sonen fyllde ett dubbelsidigt uppslag i tidningen dagen i fredags. Men det berättar jag mer om i morgon.

Inga kommentarer: