11 jan. 2012

Morgonkoll 11/1

rupebas morgonkoll den elfte januari
Morgonkollen onsdag innehåller ett inlägg om den ökande spänningen i mellanöstern med anledning av Irans kärnvapenprogram och Irans mer aggressiva tongångar mot om världen.Bitte Assarmo skriver om den gudslängtan som finns inbyggd hos oss alla och Marie Willermark resonerar om Vänsterpartiet och tiondegivande.
Till sist bemöter Stefan Swärd Torsten Åhmans bloggserie där Åhman jämför Rob Bells bok "Love wins" med Stefans Swärds bok "Efter detta".

 
Israel-USA samövar i Israel, “Austere Challenge 12”, (Bister utmaning)

På väg hem - "Tusentals amerikanska trupper började komma till Israel denna vecka. Ledande amerikanska militära källor berättade fredag 6 januari att många skulle stanna fram till slutet av året som en del av USA-IDF-utbyggnaden i beredskap för en militär attack mot Iran och dess eventuella eskalering till en regional konflikt. De kommer att få sällskap av ett amerikanskt hangarfartyg. "
Läs också: Washington Post

Längtan efter Gud finns hos oss alla
Bitte Assarmo i Världen idag - "Nyårsklockorna har nyss klingat ut och 2012 är nytt och fräscht, med allt vad det innebär av förväntningar och förhoppningar. Och trots att ateisterna i vanlig ordning tillbringade större delen av december med att debattera julens existensberättigande, har de flesta svenskar firat just jul och inte saturnalia eller midvinterblot.
För oss kristna är dock inte debatten om julen särskilt angelägen. Vi firar jul vare sig det ses med gillande ögon eller ej. Våra kyrkor och samfund är öppna för alla, och lockar med andlighet i stället för presentpapper och blinkande lysdioder. Och nu när trettonhelgen klingat av, och det sekulära samhället snabbt som ögat börjar locka med semlor i stället för lussekatter, har vi fortfarande kvar den andlighet och den frid som vår tro ger.
Den andligheten är en trygghet i en otrygg värld. Ateisterna får gärna kalla det vidskepelse, inbillning eller vad de nu kan hitta på, för vi vet bättre och kan le åt så okunniga påståenden. För lika lite som vi kan bevisa för en ateist att Gud finns, lika lite kan ateisterna bevisa att Gud inte finns. Och det är egentligen allt vi behöver veta
."

Vänsterpartiet och bibliska principer
Marie Willermarks blogg: "Det har stått en del om att förtroendevalda i Vänsterpartiet förväntas avstå en del av sina ersättningar. I stället för att hela arvodet helt lagligt och normalt hamnar i egen ficka skall också partiet få en del.
Det är ju en princip helt i linje med det bibliska tiondegivandet. Noteras ska kanske att det var partiets medlemmar och inte de förtroendevalda själva som röstade igenom skärpningen på området.
Nu påstår jag inte att ett parti kan ha gudomlig status men likheten med en biblisk norm är att ideologin inte endast skall vara en teori utan bekräftas i praktisk handling
."

Torsten Åhman och Swärd versus Bell
Stefan Swärd kommenterar på sin blogg Torsten Åhmans elva bloggposter där han jämför Rob Bells bok "Love wins" med Stefan Swärds bok "Efter detta" -
"Tycker Torsten Åhman att Afrikas katoliker, Koreas pingstvänner, USA:s baptister, Martin Luther, Calvin, Augustinus, Thomas ab Aquino, PP Waldenström, Lewi Pethrus – listan kan göras lång, you name it, står för en grotesk Gudssyn och en Gud som evigt plågar människor i en tortyrkammare. Man kanske kunde uttrycka sig på det sättet under medeltiden, men jag skulle aldrig kunna uttrycka mig på det sättet.
Torsten Åhman menar att förkunnelsen om himmel och helvete stöter bort människor från den kristna tron. Det går säkert att hitta enskilda exempel på detta men tittar man på frågan i ett historiskt och globalt perspektiv så stämmer det inte. Ju mer tandlöst evangelium, ju färre personer i kyrkorna. Visar inte svensk frikyrkostatistik detta med all tydlighet? För att inte tala om Svenska Kyrkans gudstjänststatistik?"

Inga kommentarer: