19 jan. 2012

Morgonkoll 20/1

rupebas morgonkoll den tjugonde januari
Marcus Birro har nu blivit krönikör även i Dagen. Idag har morgonkollen två krönikor av Birro. En från Expressen och en från Dagen.
Marie Willermark är en av undertecknarna av en artikel i Dagens Nyheter om tillämpningen av de nya bestämmelserna om avdragsrätt för gåvor.

Avslutningsvis frågar ett debattinlägg i Kyrkans Tidning om kyrkan inte längre tror på missionsbefallningen.


Det borde inte vara tillåtet att förnedra sitt barn på det här sättet
Marcus Birro i Expressen - "Jesus talar mycket om att himmelriket tillhör barnen. "Den som inte tar emot Guds rike som ett barn kommer aldrig dit in". Mark. 10:13-16
Jag minns ett gräl jag hade med min fru. Vi stod i vårt vardagsrum. Vid ett tillfälle kom Milo in och såg på oss. Den där sekunden när han vred upp sin blick från golvet och in i mig glömmer jag aldrig. Det kändes som att bli skjuten. Tusen frågor bodde i den där blicken. Tusen sylvassa anklagelser. Jag sjönk ner på golvet, till-intetgjord av skam över att ha degraderat mig till skrik, larm och meningslös makt.
Barn är samhällets fundament, en grundlag av kärlek i våra liv. Därför är det med skam och äckel jag ser hur små barn sminkas, rakas och förvrids till små hårdsminkade monster av föräldrars brustna drömmar och förbannade ideal. Vilket nederlag att raka benen på sin åttaåriga dotter för att få se henne trippa fram i paljettlänning och korta kjolar.
"

Sverige behöver Gud
Marcus Birro i Dagen - "Det finns många som motsätter sig en kärv och barsk Gud. Som om kraven och möjligheterna att göra gott utgör ett problem. Men Gud är rättvis och kärleksfull just för att han också dömer och är tydlig med vilka möjligheter vi dagligen ställs inför.
På flera sätt är Sverige ett i grunden andligt land. Vi är grubblare. Vi är sotigt sorgsna i vårt överflöd. Vi drömmer om att någonting ska få förbli heligt och beständigt i en värld där allt vackert ska släpas i smutsen, ska skändas och vulgariseras.
En Gud som aldrig ställer krav är ingen kärleksfull Gud. Att ständigt applådera ett barns ihärdiga och upprepade galenskaper är inte kärlek.
Varje gång jag läser eller hör någon hävda att Gud inte dömer, att helvetet inte finns,  att det onda är en bluff, att aborter alltid är en rättighet och att livet som växer där inne inte är ett liv utan livmoderinnehåll, när jag hör framträdande läkare tala om aktiv dödshjälp som en rättighet, då inser jag att vi kristna och troende måste börja stå upp för vilka vi är.
"

”Soppkök ska inte behöva kolla inkomst”
Marie Willermark är en av undertecknarna av en debattartikel i Svenska Dagbladet som kommenterar avdragsrätten för gåvor - "Det får ju exempelvis inte bli så att ett soppkök ska behöva kolla inkomstdeklarationen på mottagaren för att förvissa sig om att personen verkligen är ekonomiskt behövande innan de överräcker soppan och sätter ett streck för att just den tallriken gav skatteavdrag.
Just därför borde Skatteverkets fokusera på att kvalificera organisationerna, och inte försöka göra bedömningar om de som mottar stöd från organisationen är socialt eller ekonomiskt behövande! Efter vilka kriterier ska detta göras?
"

Skäms ni för missionsbefallningen?
Bengt Olof Dike i Kyrkans Tidning - "Nu måste vår kyrka vara på sin vakt! Mot ifrågasättandet av själva uppdraget, det som är satt på pränt i missionsbefallningen– att göra ”alla folk till lärjungar” och som bildlikt står i fetstil för varje teolog, varje förtroendevald, varje anställd och annan medarbetare i Svenska kyrkan.
Röster har nämligen börjat höras från kyrkligt håll – domprosten i Visby och den flitiga tankesmedjan Seglora smedja i Stockholm (Sofia församling), som för övrigt ska få en stiftskollekt under våren – om att ”problematisera” befallningen. Detta är naturligtvis allvarligt, särskilt som det nu är mer angeläget än någonsin att kyrkan synliggörs, aktivt och (fri)modigt höjer sin röst i det sekulariserade samhället och inte ängsligt hukar av rädsla för de politiska vindar som för tillfället råder. En rädd kyrka vinner ingen respekt, på samma sätt som rädda pojkar inte får kyssa några flickor.
"

Inga kommentarer: