30 jan. 2012

Morgonkoll 30/1

rupebas morgonkoll den trettionde januari
Äktenskapets dag, den 12 februari, närmar sig. I dagens morgonkoll länkar vi till två artiklar om äktenskapet. Om du följer länken till SEA:S hemsida (Svenska Evangeliska Alliansen) kan du hitta undervisningsresurser att använda om du vill aktualisera Äktenskapets dag i din församling.

Familjen i fokus
Krigsropet i Finland skriver: "Finlands Evangeliska Allians har utnämnt år 2012 till Familjens år. Vad vore ett viktigare tema för det nya året än familjen.
Alla barn föds till en familj, om den sedan är större eller minsta möjliga. En tvåpersoners familj är också en familj. Familjen är den enhet inom vilken den nya generationen växer upp. Därför är familjens välmående en viktig fråga, inte endast för själva familjen utan för hela vårt samhälle. Vi har under den senaste tiden läst att mängden barn som växer upp i fattiga familjer ökar. Också konflikter inom familjen och rusmedelsproblem kan orsaka illamående. Ofta ligger dock många sådana saker i bakgrunden som familjen inte själv kan påverka, t.ex. arbetslöshet och den ständiga penningbrist som den för med sig. Detta vill Frälsningsarmén för sin del försöka lindra.
"

Äktenskapets dag den 12 februari
SEA:s hemsida - "Att kunna dela livet med den man älskar. Att uppleva trygghet i tillvaron och kunna förse sin familj med ett gott liv. Det är vad många ungdomar drömmer om. Tvärtom vad media dagligen tycks påstå, är det inte längre flyktiga relationer som ungdomar innerst inne längtar efter.
Dagens unga värderar helt enkelt familjen högt. Detta visar konsultföretaget Kairos Futures omfattande studie Drömsamhället 2010 där 10700 ungdomar i åldern 15-19 år har svarat på frågor om sina drömmar och ambitioner. Resultaten redovisas i rapporten Familjen betyder allt! Sveriges 15-19 åringarna drömmer om ett tryggt familjeliv. Det finns dessutom en koppling mellan ungdomars tillgång till stöd och uppmuntran från vuxna och graden av framtidsoptimism. Studien från Kairos Future visar att en fungerande familjesituation är en grundförutsättning för att man som ung ska se med tillförlit på framtiden
."

Inga kommentarer: