2 jan. 2012

Morgonkoll 2/1

rupebas morgonkoll den 2 januari
Marcus Birro tydligaste kristna profilen 2011
Dagen utmärker Marcus Birro till årets tydligaste profil. I samma nummer av Dagen undrar Carl-Henrik Jaktlund varför inte någon av samfundsledarna finns med på listan över året tydligaste kristna profiler.

Det gamla och det nya året
Ulf Ekman summerar 2011 och delar förhoppningar inför 2012 i Världen idag - "Nu lägger vi 2011 bakom oss. Det har varit ett på många sätt mycket turbulent år. Vi har sett många skakande händelser, allt ifrån tsunamin och härdsmältan i Japan till början på ekonomisk härdsmälta i EU. Allt ifrån politisk vår i Mellanöstern, en vår som verkar förbytas till vinter, till Breiviks ohyggliga massaker i Norge, för att nämna några mycket allvarliga händelser i år.
Det har blivit kallare i vår värld. En isande insikt om att den moderna välfärdssagan kan gå emot sitt slut, infinner sig. Västvärldens ekonomiska motorer hackar betänkligt och skuldbördorna i västvärlden är astronomiska. Staternas utgifter överstiger vida dess inkomster och välfärden monteras därmed ner i land efter land. Arbetslösheten stiger oroande i EU, och i USA har man miljontals fattiga barn. Frågan är hur länge moderna stater kan leva med sina enorma skuldberg, utan att implodera. De gamla, de fattiga och de ofödda är dagens förlorare
."

En bön om kyrkans förnyelse
Kyrkans Tidning - "På sin blogg har Visby domprost Mats Hermansson formulerat en bön för det nya året. Han gör det utifrån den dystra bild han ser framför sig om inte kyrkan ” vågar leva evangelium så att det berör och upplevs som relevant för våra medvandrare"

Inga kommentarer: