18 jan. 2012

Morgonkoll 18/1

rupebas morgonkoll den artonde januari
Varför tiger man ihjäl att hundratals kristna lever under ständigt våldshot? Den frågan ställs på ledarplats i Dagens Nyheter.
Stefan Swärd reagerar på bruket av skällsordet "Kristen höger" och Bengt Malmgren skriver om sterilisering vid könsbyte.
Det är något av innehållet i dagens morgonkoll.

Bryt tystnaden om våld mot kristna
Ledarartikel i Dagens Nyheter - "De senaste veckorna har det rapporterats om den extrema nigerianska islamistsekten Boko Haram, som nyligen gav de kristna i landets norra del ett enkelt val: flytta eller dödas.
Det är en situation som är välbekant för många kristna. Vissa undersökningar gör gällande att omkring 200 miljoner av dem lever under ständigt våldshot och att ytterligare 350 till 400 miljoner utsätts för diskriminering i sin vardag.
I Mellanöstern, där kristendomen föddes som mellanbarn i den abrahamitiska religionsfamiljen, bestod befolkningen för hundra år sedan av en femtedel kristna. I dag är siffran fem procent. Utflyttningen ur området har pågått länge men tilltagit på senare år, inte minst som följd av trakasserier, hot och våldsdåd från islamistiska extremister
."

Vad är kristen höger? 
Stefan Swärd i Världen idag - "Kristen höger" är ett skällsord i svenskt språkbruk. Ingen går runt och kallar sig för "kristen höger" utan det är bara en etikett man klistrar på sådant man ogillar.
Ehrenbergs syn på "kristen höger" är djupt okunnig och kränkande. Det är okunnigt därför att aktiva kristna som värnar om äktenskapet, värnar om det ofödda livet, ofta är mycket radikala i sin syn på flyktingfrågor, biståndspolitik, medmänsklighet och det är inte alls ovanligt att man är pacifist och miljöengagerad. Det går säkert att hitta personer vars åsikter stämmer med Ehrenbergs "kristen höger"-definition men de är nog ganska sällsynta.
"


Frågan om könsbyte och sterilisering
Bengt Malmgren - "Regeringen har just beslutat efter påtryckningar från KD att steriliseringskravet vid könsbyten skall vara kvar. Det var ett klokt beslut, men oroväckande att man var på väg att så lätt falla till föga för känsloargument. Centerns och Folkpartiets ungdomsförbund framhärdar dock genom sina förbundsordförande i en känsloladdad brännpunktsartikel där sakanalysen lyser med sin frånvaro.
Min kollega psykiatrikern David Eberhard har skrivit en bra informativ och reflekterande artikel på Newsmill om frågan. Hur känslig frågan är visar den storm av tillmälen han fick trots att han bara var saklig och resonerande.
"

Vi har inte råd att stå still
Åke Hällzon i Hemmets Vän - "Trots det tycks vi, som är en del av den, ofta glömma bort att Jesus är förändringen personifierad. Han talar ofta och gärna om förändring och dess konsekvenser – att bryta upp och följa honom, ett helt nytt liv, och till och med att födas på nytt – men vi lever alltför ofta på gamla segrar. Löften om återgång till den gamla ordningen tilltalar många, men erfarenheten säger att de som ser förändring som det normala faktiskt lyckas bättre. Eller som Paulus uttrycker det ”Låt er förvandlas genom förnyelsen av era tankar”."

När alla längtar efter omvändelse
Göran Skytte i Dagen - "Alla längtar efter omvändelse. Eller modifierat: de allra flesta längtar ibland efter omvändelse. Även hedningarna, de andligt likgiltiga och försoffade, även de som föraktar de kristna och hånar den kristna tron.
Detta är särskilt tydligt just nu, när vi ännu är i sviterna efter nyåret. Det är bara några dagar sedan miljoner sekulariserade svenskar stod där med glas i hand och lovade att i ett eller annat avseende börja ett nytt liv.
Man kan se det som ett uttryck för en kollektiv längtan efter omvändelse. Plötsligt känner hela nationen det som de kristna känner varje dag: längtan efter förvandling, nytt liv, mera ljus och klarhet
."

Inga kommentarer: