23 jan. 2012

Morgonkoll 23/1

rupebas morgonkoll den tjugotredje januari
Morgonkollen idag innehåller tre artiklar. Kathrine Cash skriver på Newsmill om förföljelsen av kristna. Ulf Ekman skriver om världens bästa bönbok och Stefan Gustavsson skriver ett inlägg i könsbytesdebatten.
Regeringen måste agera mot förföljelsen av kristna
Kathrine Cash skriver i Newsmill - "Kristna är extremt utsatta i många länder. I Nigeria har terrorgruppen Boko Haram lämnat kristna ett ultimatum att lämna norra delen av landet. I Laos pågår arresteringar av kristna ledare. På Fiji införs krav på tillstånd för varje kyrkligt möte och kyrkorna lamslås. Raden av länder där kristna är utsatta är lång och inkluderar länder med kristen, muslimsk, hinduisk och buddistisk majoritet. Dessa brott mot religionsfriheten och andra mänskliga rättigheter begås av stater och av extremistiska grupper. Och diskriminering utövas av vanliga människor – arbetsgivare, hyresvärdar och grannar."

Alla tiders bönbok
Ulf Ekman - "Ingenting går upp emot Psaltaren när det gäller att be. Den är verkligen alla tiders bönbok. Vi behöver  upptäcka den på nytt i varje ny generation och då inte bara läsa ur den, men be oss igenom den.
I väckelsekretsar finns ofta en ingrodd inställning att alla böner måste vara fria, annars är de inte andliga, inte äkta. Helst skall inget vara nedskrivet. Då blir det torrt och inrutat Denna vanföreställning, förutom att den är felaktig, kan bli kostsam för oss.Vi kan bli urvattnade i vårt böneliv och i tider av torka eller motstånd behöver vi bäras av ord som redan formulerats, av David, av Jesus.
"

Förvirring om människovärdet i könsbytesdebatten
Stefan Gustavsson i SEA:s nyhetsbrev - "Under debatten om enkönade äktenskap var ett återkommande argument människovärdet; det kränker människovärdet om människor av samma kön inte får gifta sig. Som vi från SEA ofta påtalat är detta inte ett giltigt argument. Människovärdet innebär att varje individ har ett okränkbart värde. Men människovärdet definierar inte vilka relationer som ska kallas äktenskap."

Inga kommentarer: