18 mars 2018

Tidig söndagsmorgon i Västerås den 18 mars

Veckorevy från min högst personliga utkikspunkt på livet

Så var det söndag igen och nu har vi sovit en hel vecka hemma i våra egna sängar. Annars har det varit en hel del bilkörande den sista tiden. Och vi har till och med haft förmånen att träffa ett antal barnbarn under resans gång.

Förra veckan råkade vi på en coaching-resa passera Borås. Vi stannade upp några timmar hemma hos Borås-barnbarnen och deras föräldrar och det föll sig så väl att det näst äldsta av våra barnbarn fyllde 18 år den dagen. Efter födelsedagsmiddagen fortsatte vi söderut till nästa coaching-besök.

Barnbarnet som fyllde 18 hade dagen efter sin födelsedag beställt tid för teoriprov och uppkörning för körkort. Det gick bra och barnbarn nummer 2 har fått sitt körkort. Det påminner förresten om hur det gick till då nämnda barnbarns pappa tog körkort. Vi hade flyttat hem till Sverige och Borås efter nio år i Norge. Äldste sonen hade ett år kvar på gymnasiet i Norge och fick hyra ett rum på folkhögskolan på Jelöy där vi arbetat.

Lagom till sonens 18-årsdag hade vi beställt tid för uppkörning i Sverige. Sonen kom hem dagen före uppkörningen och klarade det bra. Att det gick så bra kan möjligen bero på att det var kraftig snöstorm i Borås den dagen och att besiktningsmannen inte kunde se så mycket av vad som hände utanför bilen. Dagen efter köpte sonen en bil för inte så många kronor och körde sedan tillbaka till Norge och skolan. Då sonen nästa gång skulle komma hem till oss i Borås ringde han från gränsen mellan Norge och Sverige och talade om att bilen hade stillsamt slutat sina dagar vid gränsövergången. Jag fick hyra en släpkärra med bogserramp och köra för att hämta son och bil hem till Borås. Dessbättre har ingen av barnbarnen som nu har körkort planerat att köpa en gammal bil som har passerat "bäst-före"-datum. (Bilen på bilden har dessbättre ingen likhet med den bil som äldste sonen köpte. Bilden är bara en illustration på "gammal bil")

Förr i tiden skulle man "köra in" nya bilar. Det vill säga att man skulle köra försiktigt och sakta de första hundra milen. På den tiden kunde man ibland se en skylt på nya bilar i England med texten "Running in - please pass". Det betyder "Bilen är under inkörning - var vänlig och kör om". Vid ett tillfälle såg jag en gammal rishög köra omkring på gatorna i London med en sådan skylt i bakfönstret. Men då jag kom närmare såg jag att texten på skylten var modifierad. Där stod det "Running out - please pass". En sådan skylt borde kanske sonen ha haft på sin gamla bil då den var på väg till Sverige på sin sista resa.


Nåväl, vi fortsatte vår coaching-resa söderut och ett par dagar och 130 mil senare kom vi upp till Moss i Norge för att leda en begravningsgudstjänst för en av våra nära vänner (du kan läsa mer om det i förra veckans "Söndagsmorgon"). (Bilen på bilden har dessvärre ingen likhet med den bil vi kör omkring i. Det är bara en illustration på begreppet "bil")

Begravningen var på Moss kår som ligger på Jelöy. På Jelöy bor också våra Norge-barnbarn tillsammans med sina föräldrar. Norge-barnbarnens pappa (=vår son) jobbar som fotbollslärare på Jelöy folkhögskola och deras mamma (=vår svärdotter) jobbar på Fretex (=Myrorna). Besöket resulterade i att vi kunde tillbringa lördagen och söndagen tillsammans med barnbarnen på handbollscup, fotbollscup och mycket annat. På lördagen passerade dessutom äldste sonen och hans näst äldste son som just fyllt 18 år på väg till Hemsedal för att åka skidor. Det blev en middag för storfamiljen.


Ja, det blev för ovanlighetens skull mycket om barnbarnen den här gången. Vi har sju stycken. Det påstås att det eventuellt kommer ytterligare en innan året är slut. Dessutom kom det ett mail igår kväll som talar om att familjen fått ytterligare ett tillskott. Det blev en flicka den här gången. Hon heter Sally och är en hund. I skrivande stund består alltså familjen av 15 människor, två hundar och en mängd kaniner,

Ha en välsignad vecka
Peter Baronowsky

Inga kommentarer: