10 mars 2011

Stefan Swärds ”blåsväder” och frikyrklig oreda

Med anledning av den pågående debatten om "fyrke" (=fyrkantsevangelikalism) skriver Mikael Karlendal ett utmärkt blogginlägg. Här är ett utdrag:

"EFK-pastorn Stefan Swärd befinner sig i blåsväder. Det har han säkert varit många gånger, men nu börjar det bli intressant. Därför att jag tror att det han befinner sig i nu, blottlägger en intressant problematik som verkar olöst i dagens svenska frikyrklighet. Vad är det som har hänt?
På kort tid har Stefan Swärd på sin blogg varit inne i två stora debatter, varav den andra nu tycks ha glidit över i en tredje, men egentligen är nog allt detta bara ett symtom på ett underliggande kristillstånd inom EFK, och förmodligen även på en del annat håll.


Den första debatten handlade om helvetet. Den orsakades av att EFK-pastorn Joachim Elsander på sin blogg skrev ettinlägg i vilket han förkastade den klassiska kristna tron på ett evigt helvete. Han har senare bett om ursäkt för vissa delar av inläggets formuleringar och liknelser, men inte för sakinnehållet. Att han bad om ursäkt beror mestadels på att han fick oerhört skarp kritik för inlägget bland annat från just Stefan Swärd på hans blogg, och då insåg att han kunde ha formulerat sig bättre. Men debatten på bloggarna om helvetets vara eller icke-vara blev livlig.

Den andra debatten handlade om något som kom att kallas ”fyrke” och blev om möjligt ännu livligare! Den orsakades av att en bloggare från Örebro vid namn Jonas Lundström på sin blogg skrev ett inlägg i vilket han dels klagade på det ”låga taket” eller det dåliga debattklimatet inom EFK, men framförallt kritiserade ledande personer inom samfundet (bl.a. Stefan Swärd) för att använda härskartekniker för att trycka ner dem som ifrågasatte det som Lundström kallar ett ”åsiktspaket” av vissa läror. Dessa läror omfattar bl.a. treenighetsläran, inkarnationen, jungfrufödelsen, Jesu fysiska uppståndelse från de döda, Jesu ställeföreträdande försoningsdöd, synen på Bibeln som Guds ord, den kristna sexualetiken som bl.a. innefattar att homosexuella relationer inte är tillåtna. Lundström kallar detta ”åsiktspaket” för ”fyrkantsevangelikalism”, förkortat ”fyrke”, och det har nu av någon anledning blivit vedertaget begrepp i vissa kretsar. Lundström skrev själv i ett annat inlägg att han inte tror på treenighetsläran och inkarnationsläran och andra nämnda saker och definierar därmed ut sig själv som kristen. Stefan Swärd skrev några inlägg på sin blogg som svar på detta och kallar numer Lundström för sektledare, då denne också skrivit att 99 % av alla kristna inte fattar vem Jesus är eller vad han säger. Det ger Swärd sektvibbar.

Läs mer>

Inga kommentarer: