18 maj 2011

”Dubbelmoral att Sverige vill inskränka samvetsfriheten”

Sveriges riksdag tog i veckan ett beslut där man gick emot Europarådets resolution som definierade varje vårdanställds rätt till samvetsfrihet, till exempel när det gäller utförandet av aborter. Svenska Evangeliska Alliansen skriver på sin hemsida:
"- Riksdagsdebatten och beslutet om den svenska delegationen till Europarådet, var en uppvisning i politisk dubbelmoral. Samtidigt som riksdagsledamöterna talade sig varma om att Sverige bör arbeta för att värna de mänskliga rättigheterna, blundade de flesta för rätten till samvetsfrihet.
Det säger Svenska Evangeliska Alliansens generalsekreterare, Stefan Gustavsson, i en kommentar till onsdagens debatt och beslut i riksdagen om Europarådets resolution 1763, som antogs i oktober 2010. Resolutionen definierade varje vårdanställds rätt till samvetsfrihet, till exempel när det gäller utförandet av aborter".

Samtidigt kan vi läsa att vårdanställda mår väldigt dåligt av att medverka vid aborter där fostret kan vara vid liv en längre tid efter aborten. Socialstyrelsen kommer att se över abortpraxisen.

Läs mer:   Dagen   Svenska Dagbladet 
Om människans värde

/PB

4 kommentarer:

Anonym sa...

Bra att någon säger sanningen om hyckleriet som våra politiker gör sig skyldiga till!

Anonym sa...

Bra att någon säger sanningen om hyckleriet som våra politiker gör sig skyldiga till!

David Kristoffersson sa...

Hej jag kan inte hitta riksdagens beslut att gå emot europarådets resolution var hittar du någon källa till det?

rupeba.se sa...

Hej David. Det har stått om det i flera tidningar, bl.a. här:
http://www.varldenidag.se/nyhet/2011/05/18/Biskop-sorjer-nej-till-samvetsfrihet/
Citat:
"Det var förra veckan som riksdagen röstade igenom ett betänkande från utrikesutskottet som innebär att den svenska delegationen ska verka för att riva upp Europarådets resolution om samvetsfrihet.
"Från utlandet har jag fått reaktioner som uttrycker besvikelse och oförståelse inför detta riksdagsbeslut, som bidrar till att försämra Sveriges rykte som ett demokratiskt samhälle som vill värna om sina minoriteters rättigheter", säger biskop Anders Arborelius. "