25 maj 2011

Med bil i Europa

På väg söderut på en semestervecka.
Efter friluftsmötet förra fredagskvällen åkte Rut och jag direkt söderut i en hyrbil med fria mil…

Första natten efter 29 mil sov vi över i Kaunas i Litauen. Dagen efter körde vi 74 mil rakt igenom hela Polen och övernattade i Katowice. Då kom plötsligt ihåg att jag varit där en gång tidigare. Det var cirka 35 år tidigare. Spånga/Järfälla Brass skulle göra en musikresa till Polen och de behövde låna en kornettist och en trombonist. Kornettisten var jag och trombonisten var Cay Lennart Larsson.

Det var andra tider då. Det var långt innan järnridån föll och varje steg vi tog bevakades noga av polis och säkerhetstjänst. Vi besökte små pingstförsamlingar som samlades i små lägenheter. Det var inte alltid så gott om plats för en musikkår på 25-30 man.

Vi var utlogerade i familjer. Jag och tre andra musikanter hamnade hos en familj som bestod av mamma pappa och en dotter. Vi satt och åt kvällsmat i köket. Dom kunde tala polska och ryska och vi kunde tala svenska, engelska, tyska och franska, men vi kunde helt enkelt inte förstå ett enda ord av varandras artighetsfraser. Det enda sättet att kommunicera var att ge varandra bibelord. Jag kommer ihåg att vi skämtade och gav dem bibelordet om att vara gästfria, för de kunde till och med få änglar till gäster. De förstod skämtet och skrattade. Efter det knapphändiga samtalet var det dags att gå till sängs. Modern i huset visade oss till ett rum med en smal dubbelsäng. Vi gissade att det var natthärbärget för två av oss, men modern log vänligt och backade ut och stängde dörren efter sig. Vi förstod då att detta var platsen vi alla fyra skulle sova. Jag kommer inte ihåg så mycket av den natten. Vi somnade antagligen direkt, utmattade efter alla dagens intryck.

Den resan tilldrog sig någon gång år 1976-78. Det var kort efter att vi drabbats av den karismatiska väckelsen och fått uppleva att våra liv blev helt förvandlade. Vi vittnade ivrigt för var och en som ville lyssna, och ofta för dem som inte ville lyssna också. Under Polenresan skulle vi predika på engelska, så i mitt bagage fanns både en svensk predikantbibel, en svensk fickbibel och en engelsk predikantbibel. Jag blev naturligtvis genast tagen av den polska gränspolisen. De tog in mig i ett rum och tillkallade en tolk. De frågade noga om boken jag hade med mig. De hittade Israelkartor i slutet av boken och blev ännu mer frågvisa. Vi höll på med utfrågandet en stund. Jag gissar att deras avsikt var att skrämma mig till lite mindre högljudda vittnesbörd om Jesus under besöket i Polen.

Efter en stund ändrades tonen i samtalet. Plötsligt förstod poliserna att jag njöt av situationen. Att jag var glad över varje ny fråga som fick mig att berätta om innehållet i boken. Jag berättade långa stycken om Jesus och vem han var och vem han är som svar på alla frågor om vad boken handlade om. Då de förstod att jag verkligen älskade situationen där jag fick berätta om Jesus för några kommunistiska tjänstemän, ville de inte prata med mig längre. De släppte igenom mig och mina böcker så fort de bara kunde, efter att de antecknat alla böcker jag hade med mig i värdedeklarationen som jag skulle visa upp i tullen på hemresan.

Det var Polen och Katowice det. Sedan fortsatte Rut och jag söderut på vår semestervecka. Jag återkommer om fortsättningen.
/PB

Inga kommentarer: