24 maj 2011

Slutkommentar om Frälsningsarmén och Kalla Fakta

Stefan Swärd har aktivt följt Kalla Faktas program om Frälsningsarmén. Swärd har anmält Kalla Fakta till Journalistförbundets etiska nämnd, han har skrivit tidningsartiklar, bloggat och medverkat i "Kväll med Ulf Ekman" tillsammans med Frälsningsarméns ledare, Marie Willermark.
Här kommer Stefan Swärds slutkommetar:
"Jag kommer att med intresse följa hur Journalistförbundets etiska nämnd kommer att hantera min anmälan mot Kalla Fakta. Jag kommer också att med intresse följa hur Granskningsnämnden för radio och TV hanterar alla de anmälningar som har gjorts mot programmet. Dessa processer blir viktiga prejudikat för hur TV kan granska kyrkor och samfund i fortsättningen.
Jag har fått frågor om varför vi kristna ska vara så rädda för smygfilmandet. Det är bara om vi sysslar med skumma saker och har något att dölja som det finns skäl för journalister att överväga sådana metoder, jag hoppas att det inte ska behövas när det gäller kyrkor och samfund. I detta fall fanns det inga skäl att smygfilma. Jag är helt emot fejkat smygfilmande av själavårdssamtal. Det är riktigt att det är bara pastorn/prästen/själavårdaren som har tystnadsplikt, men fungerande själavård bygger på ett ömsesidigt förtroende. Även själavårdaren måste kunna lita på att den man talar med inte ljuger eller försöker manipulera en.
Jag blev bestört över informationen som kom fram på några bloggar om att det var flera frikyrkomedlemmar engagerade i att göra Kalla-Fakta-programmet. Jag kunde inte i min vildaste fantasi föreställa mig detta. På en blogg ska man kunna utmana, ställa raka frågor, testa tankar utan att ha tänkt färdigt. Jag har både en styrka och en svaghet i att uttrycka mig ganska rakt på sak, och spetsa till. De som håller med mig brukar gilla det, de som inte håller med mig kan bli ganska sura. Jag är minst sagt förvånad över att när jag lyfte fram denna fråga har jag mötts av en stor tystnad eller kraftig kritik över att ha sagt detta. Ska jag tolka reaktionerna så att det uppfattas som en acceptabel kristen etik att vi kristna under förspeglingar av lögner och manipulation smygfilmar varandra? Jag skulle i varje fall gå i taket och ta ett offentligt avstånd om någon av de kristna som jag är pastor för skulle bete sig på detta sätt mot andra kristna."
Läs mer>

Inga kommentarer: