21 maj 2011

Lördagsgodis: Pingstpastor jagad av älg

Den här artikeln återfanns under veckan i Dagen och skildrar kampen mellan en stor älg och en liten predikant:
Den här artikeln skrivs väldigt mycket för att få sätta just den här rubriken.
Men håll med om att det är en kul historia...
Och missa inte fotnoten längst ner.
Fylld med andlig spis på väg hem från kyrkan tvingas pastor Stefan Claar plötsligt att tvärnita bilen.
Framför honom i bostadsområdet kommer en stor och förvirrad älg. Den hoppar över ett staket in på gården till ett ålderdomshem, larmet går och pastorn blir så nyfiken att han parkerar bilen för att se vad som nu ska hända.
Fler omkring stannar till och undrar vad som står på. Stefan Claar ringer polisen och får ett suckande svar om att de redan känner till älgen. Fler hade ringt.
- Jag försökte förklara att det nog var bäst om det kom någon. Älgen gick flåsande omkring och det syntes att den var stressad, berättar Stefan Claar för Dagen.
Stefan tänkte att det fanns risk för att någon skulle bli skadad men polisen tackade för samtalet med ett "vi håller på och jobbar på det".
På, enligt sig själv, betryggande avstånd bestämmer sig pingstpastorn för att föreviga skogens konung som nu förirrat sig till människornas domäner.
Men se det gick inte bra.
Samtidigt som Stefan riktar mobiltelefonen mot älgen sätter den full fart mot honom. Han knäpper snabbt en bild innan han flyr till radhuset mitt emot där de boende hade en öppen dör.
- Älgen såg galen ut.
Jag förmodar att pastorn ändå fick ur sig en snabb bön?
- Ha ha! Inte en suck, hur mycket pastor jag än är.
Han springer upp till radhuset på andra sidan där några medåskådare hade en öppen dörr och andades ut på tröskeln. Men inte heller där fanns någon tanke på att slå Herren en signal, när nu inte polisen behagade dyka upp.
- Jag tänkte mest att jag hade velat vänta och få en senare bild. Men så mycket is i magen hade jag inte. Man vet ju inte vad en sån där kan ta sig till.
Älgen beslutade sig dock för att det där med pastorer fick vara och vek av. Men då blev det ombytta roller. Pastorn och fler av åskådarna hade inte fått nog och satte av efter älgen. De såg den styras av gränder, hoppa över staket, springa över en kraftigt övertäckt pool och vika av för en gubbe med kratta innan den slutligen fick korn på Vrinneviskogen igen.
Hur är det annars då, så här ett halvår efter flytten från Stockholm till Norrköping?
- Jo, vi har landat väldigt väl och genomfört en rad processer som känns goda. Bland annat har vi jobbat med visionen och värdegrund och ska avskilja nya äldste. Vi har också startat en ny gudstjänst - en talkshow som vi kallar "Stevens". Det känns väldigt öppet i församlingen.
Har man smekmånad som ny pastor?
- Ja, det kanske man har. Hoppas att den blir jättelång!

Fotnot: Många som sett bilden menar att älgen ser liten ut. Därför vill Stefan Claar gärna betona att älgen är större än vad han ser ut på bilden och att det bevisas av att den enkelt hoppade över det höga staketet på vägen in till ålderdomshemmet som också syns på bilden.

Inga kommentarer: