15 aug. 2013

Hur man lyckas minska kriminaliteten

   I veckan var det dags att lämna in bilen på service. Eftersom det skulle ta mig halva dagen att åka kommunalt ut till Färingsö och tillbaka, valde jag att stanna i stan och flanera.

  Efter en hel del promenerande drev mig mitt behov av en herrtoalett till Bussterminalen vid Centralen.

  Tio kronor kostade det för ett litet naturbehov! Men å andra sidan fanns det ett ställ med gratisexemplar av Svenska Dagbladet utanför herrtoaletten. Så lite valuta för insatsen fick jag i alla fall.

  Med Svenska Dagbladet i handen letade jag upp en parkbänk i solen och läste tidningen. Det är inte ofta jag läser en papperstidning nu för tiden. Jag läser desto fler nättidningar.

  En artikel i tidningen fångade mitt intresse. Man har under lång tid haft problem i Köpenhamn med den illegala försäljningen av Cannabis. Man har försökt allt och ingenting har hjälpt. Hur ska man man kunna reducera den illegala försäljningen av Cannabis? Jo, de har kommit på en genial lösning: om man legaliserar försäljningen av Cannabis finns det ju inte någon illegal försäljning kvar. Om det är lagligt att sälja Cannabis är det omöjligt att sälja Cannabis olagligt. Blir det färre som missbrukar Cannabis? Förmodligen inte utan snarare tvärtom. Men man har fått bort den illegala försäljningen!

  Man kan använda samma metod på många områden. Många bilister håller inte hastighetsbegränsningarna. Många överskrider ständigt fartgränserna. Hur ska man kunna minska lagöverträdelserna då det gäller att bryta mot hastighetsbegränsningen? Det är enkelt. Man inför fri fart överallt, också inne i stan. Om det är fri fart blir det ju helt omöjligt att överskrida hastighetsbegränsningen. Blir det färre döda eller skadade? Förmodligen inte, snarare tvärtom, men man har löst problemet med att en del bilister kör fortare än tillåtet.

  Många fotgängare skadas vid övergångsställena visar statistiken. Hur kan man lösa det? Jo, man tar hel enkelt bort alla övergångsställen. Det löser problemet. Om det inte finns några övergångsställen kvar blir det ju omöjligt att någon blir skadad på ett övergångsställe. Blir det färre skadade eller dödade? Förmodligen inte, snarare tvärtom.

  Detta är ett typiskt postmodernt sätt att resonera. Riv ned alla förbud, ta bort alla normer, ta bort alla regler som talar om vad som är rätt eller fel. Om allt är lika rätt, kan man ju inte längre göra fel. Då behöver man aldrig ha dåligt samvete eller be om förlåtelse. Tänk att aldrig mer behöva be om förlåtelse. Om allt är rätt kan man ju inte be om förlåtelse för att man gjort rätt.

/PB

2 kommentarer:

Anonym sa...

Usch så infantilt resonerat du har ju inte fattat någonting av debatten som pågår för fullt i hela världen just nu. Det verkar som om det du läste var det första du någonsin läste om den. Mitt råd e läs på så att du åtminstone förstår hur dom resonerar innan du skriver en massa dumheter.

Anonym sa...

Skulle rekommendera denna dokumentär: Breaking The Taboo
Iaf om du tror att du har nåt att lära från personer som tex Jimmy Carter, Richard Branson, Noam Chomsky, Ruth Dreifuss och många flera som skrivit under Beckley Foundation Public Letter.