19 aug. 2013

Tillåtna och inte tillåtna åsikter

I Ryssland får man inte propagera för en homosexuell livsstil. I Sverige får man inte propagera för en heterosexuell livsstil. I Ryssland regleras det enligt lag. I Sverige är det journalistkåren som piskar in alla i samma åsiktsfålla.

Det började med att Emma Green Treagaros målade sina naglar i olika färger som en protest mot de ryska lagarna. Det blev en stor nyhet i Sverige i både press radio och TV. Det uppmärksammades även internationellt.

Det kanske inte är så märkvärdigt att en kvinna målar sina naglar på ett speciellt sätt, men i detta sammanhang uppmärksammades det som en modig, tydlig symbolhandling.

Strax efteråt kontrar en av Rysslands idrottsidoler i  Svenska Dagbladet: 
"Jelena Isinbajeva är starkt kritisk till Emma Green Treagaros utspel mot Rysslands antigaylagar.
Den folkkära ryskan, som så elegant seglade över 5,89 och vann stav-guld i tisdags, skräder inte orden
."
Jelena säger med anledning av Emmas demonstration:
"Vi försöker uppträda respektfullt. Vi vill även att alla ska vara respektfulla mot vårt land och vårt folk, säger Isinbajeva....
... Vi anser oss vara normala, pojkar lever med flickor och flickor lever med pojkar
."

Antagligen efter en del påtryckningar återkommer Jelena och vill mildra sin kritik av Emma. Hon skyller sitt tidigare uttalande på sina bristande kunskaper i engelska. Men Expressen skriver: "Jelena Isinbajeva menade att den kritik hon framförde mot Emma Green Tregaro var på grund av språkförbistringar. Men TV4-experten Stefan Holm är inte övertygad.– Engelska kan hon, säger han."

Sedan uttalar sig i Expressen den nyblivna guldmedaljören Abeba Aregawi, den första svenska guldmedaljen i VM sedan 2007. Hon säger att hon inte sympatiserar med höjdhopperskan.
"Personligen, eftersom min tro inte tillåter det, stöder jag inte det, säger hon på en presskonferens efter guldet."
I Expressen-reportaget kan vi läsa hur man upprepade gånger försöker få Abeba att dementera vad hon sagt eller åtminstone att omformulera sig.
Man ber till och med svenska massmedia att inte citera Abeba:  "Därefter pratade Aregawi, Trahn och tolken ihop sig ytterligare och bad sedan de svenska journalisterna om att citaten inte skulle publiceras eftersom Aregawi inte förstod hur kontroversiellt hennes uttalande var."
Är det förresten någon som har bett Emma ligga lågt med sin demonstration eftersom hon inte förstod hur kontroversiellt det är i Ryssland?

Johan Esk, sportjournalist på Dagens Nyheter påtalar det olämpliga i Emmas demonstration:
"Men hur jag än gillar Emmas mod och styrka och håller med henne stärker det här bara min kritik mot att politik ska ta plats i idrotten. Ska en åsikt få komma fram måste andra åsikter också släppas in på arenan och då ökar risken att idrotten inte längre är en fredad zon i en konfliktfylld värld." Johan Esk skriver vidare för att förklara de olika synsätten: "Jag har en god vän som i 25 års tid jobbat i Ryssland och han har berättat att beresta, upplysta ryssar bara brukar skaka på huvudet när den svenska Prideparaden kommer på tal och undra: – Vad ska ni ha nästa gång? Pedofilparad?"

Två kulturer och åsiktssystem möts. Båda två anser att den andre har helt fel och kan inte förstå hur man kan ha den uppfattningen.

Faktum kvarstår: I Ryssland får man inte propagera för en homosexuell livsstil. I Sverige får man inte propagera för en heterosexuell livsstil.

Inga kommentarer: