18 juli 2019

Frälsningsarmén vill visa vägen ut ur porrmissbruk

- Dagen -
”Starta om” heter arbetet som Frälsningsarmén initierat för att hjälpa människor som behöver hjälp med sin porrkonsumtion.
–  Frälsningsarmén är känt för att ta sig an tidsrelevanta problem och det här är ett sådant, säger Lovisa Landälv.
– Här sitter vi med var sin porrtidning, säger Lovisa Landälv då vi möts på ett café i Visby.

Det hon syftar på är mobiltelefonerna som vi lagt upp på bordet framför oss, vilket illustrera hur pass lättillgänglig porr har blivit i dag. Studie efter studie bekräftar samma sak, en stor del av befolkningen tittar numera regelbundet på pornografi via nätet. Det är också något som krupit ned i åldrarna då allt fler barn och unga hittar materialet, ibland medvetet, ibland bara av en slump.

– Folkhälsomyndigheten släppte nyligen en rapport och det som sticker ut mest är att bland män mellan 16–29 år konsumerar 40 procent porr flera gånger i veckan, berättar Lovisa Landälv.

Frälsningsarmén har landat i att det här är ett samhällsproblem som de måste ta tag i. Samfundet har ett gediget arbete när det gäller människohandel och trafficking, och det här är ett av flera sätt de arbetar på. Lovisa Landälv förklarar att inom porrbranschen är det många som utsätts för övergrepp, men även de som konsumerar porr kan påverkas väldigt negativt, inte minst då porr blir normskapande som sedan driver på behovet av att köpa sexuella tjänster.

Lovisa Landälv har själv tidigare jobbat på ett skyddat boende för utsatta kvinnor, men är sedan ett drygt år tillbaka anställd av Frälsningsarmén för att hjälpa människor som fastnat i porrmissbruk. ”Starta om” heter arbetet som använder sig av symbolen för att starta om en dator, budskapet är att det går att stänga av och starta om på nytt.

Via sajten startaom.se når de ut till folk som vädjar om hjälp och råd.


Läs mer här:  https://www.dagen.se/nyheter/fralsningsarmen-vill-visa-vagen-ut-ur-porrmissbruk-1.1555321

Inga kommentarer: