11 sep. 2020

Kristendomen måste böja sig för Bibeln

I förbindelse med att jag, för någon vecka sedan, la ut några inlägg om den minskande bibeltroheten inom kristenheten, fick jag denna artikel från en god vän på Färöarna. Han klippte ut den ur en tidning för trettio år sedan. Det ser ut som om glidningen bort ifrån bibelordet har pågått en längre stund, även om den accelererat de sista åren. Artikeln är Francis Schaeffers sista budskap och har blivit kallat hans "testamente". Om du inte vet vem Francis Schaeffer var har jag lagt ut en förklaring längst ned.

Artikeln är skriven är på norska. Med riktigt god vilja är det säkert möjligt att förstå den även om man läser med svenska ögon. Är det något ord som är omöjligt att förstå skriv det som en kommentar, så lovar jag att ge den svenska uttydningen.
/PB 

Kristenheten må bøye seg for bibelen

Francis Schaeffers siste budskapEn stor del av den evangelikala kristendom har tilpasset seg den moderne tidsånden mer enn til bibelens verdier og normer. Det er en stor ulykke for kristenheten. Vår tids ånd forlanger autonomi, det vil si frihet fra enhver lov, fra enhver absolutt sannhet, fra endog frihet fra den menneskelige natur. Det finnes ingen moralske absolutter i en slik verden. Enhver gjør det en vil og sier det en vil si. Hvis kristenheten tilpasser seg en slik tenkning, som egentlig har sine røtter i Opplysningstiden, så vil de tøye bibelens lære slik at den passer med tidens ånd i stedet for å la Skriften gi absolutter for vår tid.  

Denne uttalelsen kommer fra den amerikanske teologen, filosofen og apologeten Francis Schaeffer, i tidsskriftet Moody Monthly. Det han sier må regnes som hans åndelige testamente, skriver Kristelig Pressekontor.Schaeffer døde 15. mai, (1984) like etter dette intervjuet, og dermed har den evangelikale kristenhet mistet en av sine fremste ledere. Flere av bøkene hans er oversatt til norsk. I samtalen sa Schaeffer blant annet:
                      - Den evangelikale bevegelse har tilpasset seg på ethvert viktig punkt i vår kultur. En ting er at Skriften ikke lenger oppfattes som noen autoritet.

Vem var Francis Schaeffer? Wikipedia skriver:
Francis August Schaeffer, född 1912, död 1984, var en amerikansk teolog, apologet och pastor.
Han är mest känd för sitt försvar av traditionell protestantisk tro genom analys av de förutsättningar som ligger bakom varje livsåskådning. Han startade tillsammans med sin hustru, Edith Schaeffer, centret L'Abri (franska för "skydd") i Schweiz 1955.
Hans viktigaste 22 böcker är samlade i fem band i verket Complete Works. Huvudtankarna i hans apologetik finns i de tre första böckerna, som gavs ut 1990 som Francis A. Schaeffer Trilogy. Den består av:

  • The God who is there (1968)
  • Escape from reason (1968)
  • He is there and he is not silent (1972)
Hans böcker är översatta till 25 språk och har sålts i 3 miljoner exemplar.

Inga kommentarer: