26 sep. 2020

Stor dramatik i Mellanöstern


- Göran Duveskog i Hemmets Vän -

Redan nu ser vi upptakten till ändetidens stora drabbning. Det spända läget i Medelhavet mellan Turkiet och Grekland kunde ha kastat in världen i ett storkrig på sensommaren.

I­srael med sina stora gasfyndigheter på havsbotten utanför Haifa utmanar både Turkiet och Ryssland. Och från Gaza pågår ständiga provokationer med ballongskjutning mot Israel som orsakat 500 bränder i sommar. Israel har dock utvecklat ett laservapen som skjuter ned många av dessa ballonger med explosivt material medan de ännu befinner sig över Gaza.

Samtidigt som denna dramatik utspelar sig överraskas världen av nya fredspakter mellan Israel och arabvärlden. USA:s president Donald Trump har lyckats förhandla fram fredsavtal mellan Förenade Arabemiraten och I­srael samt mellan Bahrain och Israel. Det ryktas nu om genombrott i flera fredspakter som är på gång. Det talas både om Marocko, Saudiarabien, Oman och Sudan.

Om detta sker kan man nästan tala om att världshistoria skrivs. Detta kommer att sätta stor press på palestinska ledare som har låst fast sig i orimliga krav, påhejade av svensk, ofta rödfärgad, utrikespolitik. Den inställningen är en olycka för Mellanöstern och för både Israel och palestinierna.

Läs mer HÄR.

Inga kommentarer: