17 sep. 2020

UTMANINGEN 17 sep - 2 Sam 12

BEKÄNNELSE OCH FÖRLÅTELSE

Bibelläsning: Andra Samuelsboken 12
Läs bibeltexten här


"Då sade David till Natan: ´Jag har syndat mot Herren.´ Natan sade till David: ´Så har också Herren förlåtit dig din synd´. (2 Sam 12:13)

David hade på allt sätt försökt dölja sin synd, men här kommer profeten Natan och konfronterar David med vad han gjort.


Då vänder sig David till Gud och ber om förlåtelse och får ta emot förlåtelse. I denna beskrivning ser det ut att vara en lätt och smärtfri process, men i Psalm 51 beskriver David själv vilken kamp han upplevde i processen:
"Gud var mig nådig, enligt din godhet, utplåna mina överträdelser enligt din stora barmhärtighet.Två mig ren från min missgärning, rena mig från min synd. Ty jag känner mina överträdelser och min synd är alltid inför mig. Det är mot dig jag har syndat och gjort det som är ont i dina ögon. Du är rättfärdig när du talar, du är ren när du dömer...
Rena mig med isop, så att jag blir ren, två mig så att jag blir vitare än snö. Låt mig få höra fröjd och glädje, låt de ben som du har krossat få jubla. Vänd bort ditt ansikte från mina synder, utplåna alla mina missgärningar. Skapa i mig, Gud, ett rent hjärta och ge mig på nytt en frimodig ande. Förkasta mig inte från ditt ansikte och tag inte din helige Ande ifrån mig
."


Och i Psalm 32 beskriver David nyckeln till förlåtelse:
"Så länge jag teg förtvinade mina ben vid min ständiga klagan. Dag och natt var din hand tung över mig, min livskraft försvann som av sommarhetta. Sela. Då uppenbarade jag min synd för dig, jag dolde inte min missgärning. Jag sade: "Jag vill bekänna mina överträdelser för HERREN."
Då förlät du mig min syndaskuld. Sela.
"


- Mannakorn att tugga på under dagen: Det finns en oerhörd kraft och befrielse i bekännelse av synd. 
________________ 
Innehåll:
Profeten Natan berättar för David om en man som handlade orättfärdigt.
Natan håller strafftal till David, David ber om förlåtelse.
Davids och Batsebas nyfödde son dör.

Kommentar:

Natan berättar för David om en rik man som fick besök. Den rike mannen ville inte slakta någon av sin egna djur även om han hade "får och boskap i stor mängd" (vers 2). Istället tar han sin fattige grannes enda lamm och slaktar för att hålla måltid till gästen.

Då David får höra berättelsen blir han alldeles rasande och utbrister "Så sant som Herren lever: Den mannen som gjorde det förtjänar döden" (vers 5). Då svarar Natan: "Du är den mannen!" (vers 7). Plötsligt drabbas David av syndanöd och bekänner sin synd (vers 13).

Vi kanske också har lätt att döma andra människor då vi ser vad de gör. Vi kan bli upprörda över andras agerande och vi kanske till och med säga som David:
"mannen som gjorde det förtjänar döden". Men då vi tänker så kan vi också mötas av orden från Gud: "Du är den mannen". För vi är själva syndare och syndens lön är döden (Rom 6:23). Men "Om vi bekänner våra synder, är han trofast och rättfärdig så att han förlåter oss våra synder och renar oss från all orättfärdighet" (1 Joh 1:9).

Till eftertanke:
- Har du själv upplevt stunder av syndanöd?
- Har du själv förfasat dig över någon annans synd och fått höra Herren säga till dig: "Du är den mannen"? Ge inte upp hoppet om du hör Herren säga det till dig. David fick ta emot förlåtelse och den förlåtelsen är tillgänglig även för dig.

- Läs Psalm 51 och 32 för att uppleva Davids syndanöd och vägen till befrielse.

Inga kommentarer: