1 sep. 2020

UTMANINGEN 1 sep - 1 Sam 26

ÅTERFALL

Bibelläsning: Första Samuelsboken 26
Läs bibeltexten här

"Sifiterna kom till Saul i Gibea och sade: "David håller sig nu gömd på Hakilahöjden mitt emot ödemarken."  Då bröt Saul upp och drog ner till öknen Sif med tretusen utvalda män ur Israel för att söka efter David där i öknen"  (1 Sam 26:1-2 FB)

Det händer igen. Saul ger sig på nytt iväg för att döda David. Än en gång skonar David Sauls liv.

Förra gången gick Saul in i grottan för att uträtta sina behov. Inne i grottan fanns David och hans män gömda. Då Saul förstod att David räddat hans liv slutade han förfölja David och återvände hem (1 Sam 24:23).

Men nu gör Saul det igen. Han återfaller i sitt gamla hat, som han gav upp då David skonade hans liv förra gången.

Det är lätt att återfalla i gamla vanor och i gamla synder. Vi kanske lovar Gud att det nu ska bli bättre. Vi kanske förlåter någon för att senare återfalla i oförlåtenhet. Vi kanske har en vana som vi lovar Gud att ge upp och som vi sedan återfaller i.

Saul återföll gång på gång till sitt hat, även om han vid flera tillfällen var beredd att ge upp sitt hat. Återfaller du i sådant som du trodde att du lämnat bakom dig?

Det kanske inte hjälper med goda föresatser och mänsklig ansträngning. Vi måste låta Herren förändra oss på djupet. Vi måste leva så nära Herren så att vi i tid kan avslöja de gamla dåliga tendenserna i vårt eget liv.

- Mannakorn att tugga på under dagen: Jag vill leva så nära Herren så att jag i tid kan avslöja de gamla dåliga vanorna i mitt liv.
________________
Innehåll:
Saul förföljer David med 3.000 soldater. På natten smyger sig David in i lägret och tar med sig Sauls spjut och vattenkruka, men skonar Sauls liv.
Då Saul förstår att David kunde ha dödat honom blir han ångerfull och vänder tillbaka hem.

Kommentar: 
David och Abishaj smyger sig om natten in i Sauls läger där alla sover. De finner Saul sovande med sitt spjut nerstött i marken. Abishaj ser det som Guds ledning att de nu ska kunna göra sig av med mannen som ständigt förföljde dem och som ville ta deras liv.

Men David vägrar igen att döda den som Herren hade smort till kung. Istället tar David Sauls spjut, som flera gånger hade kastats mot David för att döda honom (18:11; 19:10).

Även denna gång väljer David att inte ta hämnden i egna händer utan istället att överlämna domen till Herren. Då Saul förstår att David skonat hans liv blir han ångerfull och vänder tillbaka hem till sig.

Till eftertanke:
Saul återfaller i sitt gamla hat mot David, som han övergav förra gången David skonade hans liv.

Det är lätt att återfalla i gamla vanor och i gamla synder. Vi kanske lovar Gud att det nu ska bli bättre. Vi kanske förlåter någon för att senare återfalla i oförlåtenhet. Vi kanske har en vana som vi lovar Gud att ge upp och som vi sedan återfaller i.
   Saul återföll gång på gång till sitt hat, även om han vid flera tillfällen var beredd att ge upp sitt hat. 

- Återfaller du i sådant som du trodde att du lämnat bakom dig?
- I vilka områden i ditt liv har du lätt att återfalla i bitterhet, oförlåtelse, missmod eller andra synder?

Inga kommentarer: